Ultima actualizare: ieri, 21:05
Locale

Arme de luptă corp la corp, expuse la Muzeul Judeţean

expozitie arme de lupta muzeu 0(25)La Muzeul Judeţean de Istorie Satu Mare a fost deschisă astăzi o expoziţie de arme albe de luptă, unele vechi de 6.000 de ani, descoperite în Basarabia şi colecţionate de un reprezentant al Vamei din republica vecină.

Expoziţia este constituită din piesele colecţiei basarabeanului Petru Costin care se poate lăuda cu una din cele mai cuprinzătoare colecţii din sud-estul Europei atât ca număr cât şi ca tematică în acest domeniu.

Vizitarea acestei expoziţii dă posibilitatea sătmărenilor să vadă arme albe adunate  de pe teritoriul Moldovei de peste Prut, arme care acoperă o mare întindere în timp, cele mai vechi datând de peste 6000 de ani. Diversitatea tematică se întinde de la topoare din piatră şi silex, până la baionetele şi stiletele moderne. Conţinând săgeţi, suliţe, topoare, pumnale, cuţite de luptă, săbii, buzdugane cu sau fără lanţ, securi, halebarde, piese metalice de harnaşament, cătuşe, amnare, etc, numărul exponatelor este aproape copleşitor, el situându-se la puţin peste 1000 de piese expuse.

“În acest colţ al ţării nu prea avem legături cu Moldova, de aceea a fost o mare surpriză. Eu cred că d-l Petru Costin are cea mai mare expoziţie din spaţiul românesc, nu numai din Republica Moldova, cred că nici în România nu mai sunt astfel de colecţii. Eu ca arheolog remarc în mod deosebit piese extrem de interesante, piese care vin din întreg spaţiul euro-asiatic”, a declarat Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare.

Potrivit acestuia, expoziţia are piese diverse, remarcându-se nu numai cele legate de celebra cultură Cucuteni, ajungând la celebrele cetăţi moldoveneşti de pe frontiera estică a spaţiului românesc, apoi la armele atacatorilor, arme orientale.

Basarabeanul Petru Costin a declarat că de 40 de ani colecționează astfel de obiecte și că un aport mare l-au avut specialiştii muzeelor din Moldova, care au verificat piesele şi le-au restaurat. Expoziţia s-a bucurat de succes în ţările în care a fost prezentată, precum Polonia sau Ungaria.

Petru Costin este colonel al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, colaborator vamal de onoare al Serviciului Vamal şi membru fondator al Clubului Colecţionarilor din Republica Moldova, precum şi fondator şi organizator al Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.