Din 2011, inițiativa Plantăm fapte bune în România a organizat plantări pe 31 hectare de teren public aflat în situații dificile: suprafețe agricole degradate, care suferă de alunecări sau se află în regiuni afectate de fenomenul deșertificării. Inițiativa se bazează pe voluntariat și a reușit în această perioadă plantarea a 78.750 de copăcei cu ajutorul a 4850 de iubitori de natură, în folosul comunităților.
Rezultatele înregistrate anul trecut precum și resursele mobilizate au fost publicate în Raportul Anual 2012. Astfel, acțiunile de împădurire au devenit cea mai mare sursă de dezvoltare a proiectului: în cele două anotimpuri potrivite plantărilor din 2012, primăvara devreme și toamna târzie, au fost organizate împăduriri în 7 județe, pe 17,3 hectare, alături de 1680 de voluntari. Puieții plantați în Argeș, Constanța, Ialomița, Prahova, Mureș, Satu Mare și Timiș au fost aleși în funcție de recomandările specialiștilor în silvicultură.
În vara anului trecut au fost realizate și primele acțiuni de îngrijire ale plantațiilor care fuseseră deja realizate, fie în toamna lui 2011, fie din primăvara lui 2012: în 5 județe au intervenit 298 de voluntari, printre care și persoane private de libertate.
Pentru că societatea civilă semnalează frecvent furturile de păduri sau administrarea defectuoasă a acestora, Plantăm fapte bune în România a lansat o aplicație online, gratuită, care să îi implice pe toți iubitorii de natură în raportarea acestor cazuri: Harta tăierilor de păduri. Astfel, publicul larg poate să acționeze pentru salvarea “aurului verde” al țării noastre și să determine decizia autorităților în cazurile care nu este respectat Codul Silvic. Harta tăierilor de păduri a fost lansată în 2012 având suportul Ambasadelor Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii în România. Beneficiază de găzduire din partea Microsoft România și de sprijinul Universității București – Facultatea de Geografie. Agenția de creație The Cell și firma de programare Softis Serv și-au adus o contribuție semnificativă în realizarea hărtii. Față de obiectivul de 123 de raportări la nivel naţional, în 2012 au fost înregistrate 1284 de raportări în toate județele din România. În judeţul Argeş a fost realizată o acţiune în teren de verificare a raportărilor, cu echipaje formate din voluntari şi autorităţi. Autorităţile au comunicat existența a 30 de dosare penale deschise, din care 11 datate după acţiunea noastră din teren.
În 2012 au fost atrase fonduri cu 86 % mai mult decât în 2011. Aportul companiilor a generat derularea unor acțiuni ample la nivel naţional, fie că aceste resurse au fost primite sub formă financiară, prestări de servicii pro bono, donații in-kind sau chiar asumarea unor cheltuieli în numele nostru de către colaboratori. Totalul acestora a însumat 344.435,33 RON.
În 2012 resursele financiare ne-au fost puse la dispoziție de următorii parteneri: Ambasada Marii Britanii în România, Coco Rico, Comunitatea Românilor din Emiratele Arabe Unite, DB Schenker, Holcim, JTI, Mega Image, New Sit Sollutions, Promenada Mall, TechSoup România, Țucă, Zbârcea & Asociații, UPS.
De asemnea, am beneficiat de sprijinul non-financiar din partea mai multor entități: Agenția Națională a Vamilor, Alcatel-Lucent, Asociatia Pathos, Avon, BGS, Bit Defender, Bosch Communication, Coca Cola, Debenhams, Dr.Oetker, Epoint Web Sollution, Flextronics, Gotec, HELLA KgaA Hueck & Co, Holcim, JTI, Orange România, P&G, Siemens, Xerox România, BGS, Mediurg Prahova, Țucă, Zbârcea&Asociații, Debenhams, BDO Audit, The Cell, Cosmote, Dan Sepsi SRL Prahova, Fan Courier, Siletina, Trans Air Agency, Baumax.
Activităţile iniţiativei Plantăm fapte bune în România s-au desfaşurat la nivel local cu sprijinul Asociaţiei GEEA în Argeş, Asociaţiei ECO CLUB în Timişoara, Asociaţiei T.E.R.I.S. în Iaşi, Asociaţei Social Eco Team din Prahova, a Centrului pentru Resurse Civice în Constanţa şi a două grupuri de iniţiativă de oameni inimoşi din judeţele Mureş şi Satu Mare.