La final de săptămână poliţiştii de siguranţă publică, inclusiv cei din cadrul Secţiilor de Poliţie Rurală, au acţionat alături de echipaje de jandarmi şi reprezentanţi A.N.P.A. Satu Mare, în scopul combaterii braconajului piscicol, a transportului şi comercializării ilegale de peşte.
Au fost efectuate mai multe verificări, legitimate persoane şi întocmite 6 dosare penale pentru pescuit în perioada de prohibiţie şi utilizare de unelte neautorizate de pescuit.
Spre exemplu, la Berveni, la „Canalul Mare”, în aproprierea Staţiei de pompare, a fost depistat de Poliţiştii Secţiei 7 Carei Poliţie Rurală şi jandarmi, un localnic de 42 de ani, care pescuia folosind un instrument confecţionat din bârne de lemn şi plasă monofilament. Sandor B. este cercetat pentru comiterea infracţiunii de „pescuit prin orice metode a reproducătorilor în perioada de prohibiţie, cu unelte neautorizate”.
Şi poliţiştii posturilor de Poliţie Doba şi Vetiş au acţionat la final de săptămână în scopul combaterii braconajului piscicol în zona de competenţă teritorială, legitimând şi verificând 19 persoane, pe numele a 4 dintre acestea întocmind dosare penale.
Gabriel P., de 33 de ani, din Păulian, Daniel N., de 44 de ani, din Doba, Vasile S., de 46 de ani, din Dacia şi Mihai I., de 50 de ani, din Carei, au fost surprinşi de poliţişti în timp ce pescuiau cu plase pe canale, în zona localităţii Doba. Cei patru bărbaţi sunt anchetaţi pentru comiterea infracţiunilor de braconaj piscicol, uneltele neautorizate folosite fiind ridicate pentru cercetări.
Pentru deţinere ilegală a unei unelte de pescuit este cercetat şi un bărbat de 45 de ani, din Căpleni. Asupra lui Mihai H. poliţiştii Secţiei 7 Carei Poliţie Rurală, ce acţionau alături de jandarmi şi reprezentanţi A.N.P.A., au găsit o unealtă de pescuit confecţionată din sârmă pe cadru de fier beton, instrument ridicat în vederea confiscării.
Reamintim sătmărenilor că începând cu data de 8 aprilie a.c., s-au instituit măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, până în 22 mai. Legea prevede şi o serie de excepţii, existând interdicţii pe perioade mai lungi de timp, ori chiar pe tot parcursul anului, la anumite specii de peşti, conform Ordinul nr.400 al Ministerului Mediului si Schimbărilor Climatice, privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului.
Nerespectarea prevederilor legale se sancţionează potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 317/2009, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede sancţiuni contravenţionale sau penale, după caz.
La nivelul I.P.J. Satu Mare au fost demarate acţiuni pe linia verificării respectării acestor dispoziţii legale în întreaga rază de competenţă.