Femeile care incep menopauza mai devreme din cauza operatiei – li se indeparteaza ovarele si/sau uterul – au si ele nevoie de hormoni?
Femeile care intra in menopauza prin operatie au le fel de multa nevoie de estrogen, daca nu mai mult decat cele carora le cedeaza ovarele treptat. Brusca retragere a sprijinului hormonal cere o actiune prompta si energica atat din partea pacientului cat si a doctorului pentru a minimaliza disconfortul si problemele. Chiar daca unei femei i s-a indepartat doar uterul, ovarele ramanand, fluxul de sange catre acestea se poate diminua si producerea de hormoni poate scadea. Acelasi lucru e valabil si pentru cele cateva femei care isi incep prematur menopauza, la treizeci de ani s-au chiar mai devreme.
Estrogenul nu previne toate schimbarile de la menopauza, nu-i asa?
Nu toate, dar le reduce la minim. Si mai mult. Multe din schimbarile pe care le sufera femeile la menopauza precum lipsa energiei, cresterea in greutate, pierderea interesului pentru viata cotidiana si toate celelalte sunt asemanatoare efectelor “imbatranirii”. Daca o femeie reuseste sa elimine cele mai rele efecte ale menopauzei, elimina si toate efectele imbatranirii. Asta e o veste buna! Dar nu trebuie sa stea sa astepte efectele deficientei de hormoni. Retineti, chiar daca o femeie isi petrece jumatate din viata in menopauza, are dreptul sa se bucure de fiecare clipa.
Exista menopauza si la barbati?
Ar putea exista – daca barbatii ar avea menstruatie. Retineti ca “menopauza” inseamna sfarsitul menstruatiei si barbatii nu pot avea “menopauza”. Dar, ca si femeile, si ei imbatranesc pe masura ce imbatranesc provizia lor de testosteron scade. Majoritatea oamenilor numesc asta “menopauza masculina” dar nu e acelasi lucru. Cam pe la patruzeci de ani, celulele testiculelor care secreta hormonul incep sa dispara si sunt inlocuite de tesut, exact ca la ovare. Foarte treptat, secretia de testosteron scade si sexualitatea masculina descreste. Secretia hormonului scade cu 1% pe an de pe la patruzeci de ani. Desigur, fiecare om e altfel si unii barbati au niveluri mai ridicate de hormoni decat altii – si iti poti da seama adesea doar privindu-i.
Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!
Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita