Ultima actualizare: azi, 13:42
Locale

Atenţie la poliţiştii falşi care cer bani prin telefon!

telefonMai multe sesizări au fost făcute la Poliţie în ultima perioadă în care victimele reclamă că au fost contactate telefonic de persoane care s-au recomandat, în mod fals, a fi ofiţeri de poliţie şi care le-au solicitat diverse sume de bani pentru a scăpa de la închisoare o rudă care a provocat un accident rutier grav. În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, starea de şoc şi teama sunt cele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în aceste situaţii.

Escrocii aleg în principiu persoane vârstnice care, extrem de speriate, se precipită şi nu verifică informaţia, urmând doar instrucţiunile. Escrocii de acest tip sunt greu de prins deoarece totul se derulează prin telefon şi conturi bancare.     

       În fapt, infractorii apelează numere din reţele fixe de telefonie şi prevalându-se de calităţi mincinoase, de exemplu se prezintă a fi „ofiţerul Georgescu de la Poliţia Judeţeană”, anunţă respectiva persoană că un membru apropiat al familie sale – fiu sau soţ – a provocat un accident de circulaţie, victima având răni foarte grave. Ulterior infractorii cer sume de bani pentru ca victima accidentului să fie despăgubită, ori pentru plata spitalizării, iar pentru a creşte tensiunea amintesc şi că persoana ce a provocat accidentul e reţinută în arestul Poliţiei şi astfel nu poate fi contactată. Încercând astfel să limiteze posibilităţile victimei de a verifica dacă informaţiile primite sunt reale, infractorii cer persoanelor să le expedieze sume de bani în anumite conturi. Sub impulsul trăirilor de moment, victimele furnizează autorilor, uneori fără să realizeze, şi alte date, cum ar fi numerele lor de telefon mobil.

          Convorbirea este reluată pe telefonul mobil şi victima este în legătură permanentă cu infractorul până când ajunge la cea mai apropiată unitate bancară şi expediază sumele de bani. Abia la final, când realizează că a fost înşelată, persoana depune plângere la Poliţie.

 Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie, însă înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite. Analizaţi cu atenţie datele ce vă sunt comunicate telefonic şi puneţi-vă câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Înainte de a oferi ajutor necondiţionat, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări;

– Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: depunerea unei plângeri la Poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu au consistenţă legală;

 – Oricine poate fi victima unui accident, dar într-un asemenea moment critic, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Nici victima şi nici autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale, să depună plângere la Poliţie sau să rezolve incidentul;

– De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. Chiar dacă ar putea exista alte surse care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune. În niciun caz nu daţi crezare imediat unor poveşti lacrimogene, presărate cu elemente din viaţa reală, anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia din surse credibile;

– Este adevărat că unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, însă nu este cazul serviciilor medicale de urgenţă; de aceea, în nici un caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, sperând astfel că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de infractorul care a profitat abil de naivitatea şi lipsa dumneavoastră de informare.

 Aveţi în vedere faptul că escrocii sunt persoane inteligente, caracterizate prin simţul observaţiei al oportunităţii, aptitudini care le permit să-şi adapteze modul de operare în funcţie de situaţie şi de victimă.

 Sursa: Poliţia Satu Mare

 

Un comentariu

  1. Octavian Dulgheriu Răspunde

    Am patit-o si eu dar nu le-am dat nimic la fraeri.

  2. Octavian Dulgheriu Răspunde

    Am patit-o si eu dar nu le-am dat nimic la fraeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.