Ultima actualizare: azi, 20:59
Locale

Discuții aprinse pe planul de management al Ariilor Protejate Râul Tur

dezbatere raul tur 0(3)La dezbaterea Planului de management integrat al Ariilor Protejate Râul Tur au avut loc astăzi discuții aprinse, între reprezentanții Societății Carpatină Ardeleană și primarii, locuitorii, investitorii din zona protejată.

În sala de ședințe a Consiliului Județean a avut loc astăzi o dezbatere publică a Planului de management a Ariilor Protejate Râul Tur, precum și prezentarea obiectivelor, a obligațiilor custodelui, Societatea Carpatină Ardeleană. Au fost prezenți prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Cristian Sasu, Mark Nagy Janos, directorul executiv al Societății Carpatină Ardeleană, consultantul ProPark, Erika Stanciu, fiind și moderatorul dezbaterii, reprezentanții instituțiilor cu rol în acest domeniu, etc.

Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare, în calitate de custode al Ariilor Naturale Protejate “Râul Tur”, a elaborat proiectul Planului de Management al Ariilor Protejate “Râul Tur”, fiind supus astăzi consultării factorilor interesaţi.

Planul de management a fost elaborat în cadrul proiectului ”Planificarea participativă a managementului ariilor naturale protejate de pe cursul inferior al râului Tur” finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Versiunea prezentată a fost elaborată în baza informațiilor colectate pe teren, iar procesul de colectare a informațiilor continuă, inventarul de specii și habitate urmând să fie finalizat în luna mai.

Obținerea greoaie a avizelor, includerea unor terenuri fertile în zona protejată, oprirea unor investiții importante, lipsa compensațiilor, au fost câteva dintre nemulțumirile celor prezenți la dezbatere.

Primarul orașului Livada, Piricsi Arthur, a declarat că Planul Urbanistic General al orașului este blocat de doi ani, din cauza lipsei avizului de la Societatea Carpatină Ardeleană. Acesta a precizat că 45% din suprafața orașului face parte din Aria protejată, urmând ca proprietarii terenurilor să fie scutiți de impozite, astfel că bugetul orașului va fi afectat serios, fără ca autoritatea locală să fie despăgubită.

Investitorii din zona protejată, prezenți la dezbatere au acuzat custodele că nu primesc avize de construcții, cu toate că e vorba de proiecte importante, de ordinul milioanelor de euro. Aceștia au cerut să se revizuiască perimetrul zonei protejate, întrucât delimitarea s-a făcut din birou, astfel că au fost incluse și terenuri intravilane.

 

dezbatere raul tur 0(1)

 

În replică, moderatorul Erika Stanciu, a precizat că delimitarea Ariei Protejate se discută cu Ministerul Mediului și Guvernul României. Aceasta a încercat să explice importanța protejării anumitor specii de faună și floră, precizând că se dorește realizarea unui plan de management care să țină cont și de obiecțiile celor care locuiesc în zona protejată.

Potrivit consultantului ProPark, odată cu aprobarea planului de management integrat al Ariilor Protejate Râul Tur, se vor putea acorda și compensații pentru deținătorii de terenuri din zona protejată.

Prefectul Eugeniu Avram a declarat că este nevoie de o armonizare a planului de management, astfel încât să se țină cont și de nevoile locuitorilor din zonă, a autorităților locale și a investitorilor, dar să fie protejată și natura. Acesta a precizat că despre situația din Aria Protejată Râul Tur va fi informat și ministrul Mediului, Rovana Plumb.

dezbatere raul tur 0(6)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.