Ultima actualizare: ieri, 22:30
Andreea Paul
Locale

Andreea Paul: Jurnal de călătorie în China

Andreea PaulDe ce o delegație a PDL în China? Trei motive:

  1. Ne interesează revenirea României în fruntea partenerilor comerciali ai Chinei în Europa Centrală și de Sud-est.
  2. China este una din alternativele economice, cu micro-soluții pragmatice, pentru actuala stare de criză.
  3. Între comunism și capitalism există, astăzi, China. Din prima experiență socială au păstrat planificarea pe termen lung pentru dezvoltarea economică, de la care nu se abat. Din cea de-a doua, către care tind, au adaptat accentuatul pragmatism și eficiența. Coabitarea dintre cele două crează pentru lumea de astăzi în criză, prilejul unei dileme. Unii îl numesc „miracol” chiar, alții doar „trend”. În toate cazurile, un fenomen economic imposibil de ignorat. 10% este creșterea economică medie anuală a Chinei, față de 1,2% în România, în ultimii 22 de ani. Primul trimestru din anul 2013 l-au închis cu 7,7% creștere.

Transcriu experiențele acestei călătorii. În termeni economici. Din zonele cele mai dinamice, care au reușit să transforme sărăcia în dezvoltare în doar două decenii. China are centrul de afaceri de elită globală de la Shanghai, dar și circa 120 milioane de chinezi care trăiesc astăzi în sărăcie extremă, cu sub 1 dolar pe zi. Fără investiții, fără muncă, fără dezvoltare regională și fără creștere economică ridicată, problemele marii Chine nu se pot rezolva. Am înțeles câte idei preconcepute aveam despre aceasta țară până să o văd la firul ierbii. Am înțeles că atunci când o realizare mare o împarți la mulți devine mică. În schimb, când un rău mic îl împarți la mulți devine un dezastru.

Idei pentru primari: „mai modern decât un oraș, mai ecologic decât un sat”

Împreună cu președintele PDL Vasile Blaga, Emil Boc, Anca Boagiu, Gheorghe Flutur, Ioan Bălan și Marian Zlotea am avut o întâlnire cu reprezentanții administrației locale a județului Miyun, aflat la 45 km de Beijing. Industria localizata aici e verde. Facilități: infrastructura și scheme de taxare preferențiale, dar nu numai.

Miyun Economic Development Zone înseamnă industriile verzi din 5 domenii cheie: producția de automobile și componente, industria alimentară eco, bio-medicina, electronică și IT, materiale noi.

Miyun Eco-Friendly Business District, lansată în luna mai 2011, concentrează industrii de protecția mediului, sănătate, turism, industrii creative și design, servicii financiare complexe. Zona este preconizată a deveni centru internațional pentru industria de agrement. 

Agricultura din Miyun este un alt nucleu de dezvoltare ecologică. Dacă un fermier chinez se confruntă cu o boală a plantației, poate solicita consultanță on-line de la stat. Fermierii se organizează în asociații spontane de colaborare, care intră în legătură directă cu marile centre comerciale, restaurante, cantine școlare, hoteluri, din partea cărora primesc comenzi. Prin urmare, fermerii produc în funcție de comenzile primite.

Turismul în zona rurală din Miyun înseamnă cazare în locuințele țăranilor (mini-pensiuni construite de statul chinez) și cules de fructe direct de la sursă.

 Aici gândul meu se îndreaptă spre Țara Oașului: Țara Oașului are atât potențial turistic, cât și pentru dezvoltarea agriculturii ecologice. Modelul chinez poate fi o sursă de inspirație pentru asocierea agricultorilor și modul de a comunica cu distribuitorii, pentru dezvoltarea pe baze ecologice a agriculturii și pentru promovarea turismului rural în zonă.

 

Parcul de dezvoltare industrială hi-tech Xi’an plătește taxe cât bugetul României

Parcul de dezvoltare industrială hi-tech Xi’an se află în topul primelor 6 zone de dezvoltare chineze, cu platforme de afaceri, științifice și universitare puternice. Aproape 16.000 de firme acționează în patru industrii cheie: IT și electronice, industrie prelucrătoare inovativă, farmaceutice bio și industria serviciilor moderne. Parcul a demarat cu o subvenție de doar 100.000 yuani (puțin peste 54.000 lei) acordată de guvernul central în anul 1991. Parcul a adus la bugetul de stat venituri din taxe de 338,4 mld. yuani (183 mld. lei) în anul 2012, aproape cât veniturile bugetare totale ale României.

 
Lecție chinezească pentru IMM-uri

Consiliul de Stat al Chinei a lansat în anul 2012 o propunere care a cuprins 29 de măsuri concrete, menite să ajute microîntreprinderile și întreprinderile mici să treacă peste dificultățile cauzate de creșterea costurilor, lipsa opțiunilor de finanțare și povara fiscală. Anul acesta, în martie, Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației a lansat planul de aplicare a unui nou program. Statul chinez finalizează acum cel de-al treilea lot de 100 de platforme naționale demonstrative de servicii publice dedicate IMM-urilor; sprijină mai mult de 500 de instituții de garantare în serviciile pe care le oferă IMM-urilor; pregătește 500 de mii de persoane în management și 1.000 de lideri pentru a ajuta IMM-urile să își îmbunătățească propriul management.

 

Parteneriatul politic

Politic, am stabilit că în luna octombrie 2013 o delegație de tineri a PDL va participa la Forumul tinerilor politicieni din China cu Europa Centrală și de Est. În anul 2014, o delegație mai largă de tineri specialiști în diferite domenii ai PDL vor face o vizită de documentare pentru a putea promova colaborarea între cercetătorii și institutele partidelor noastre.

 

Închei această relatare cu un detaliu de fapt divers. Numele meu, Andreea Paul, se scrie astfel:

玛丽娅·安德烈娅·保罗

 

Andreea PAUL,

Deputat de Țara Oașului, Satu Mare

Un comentariu

  1. Mihai bledea murdar la nari Răspunde

    De ce nu l-ați dus si pe Castor si sa îl fi lăsat acolo ?putea fi un travestit bun la chinezi si ne făceați ai noua si osenilor un mega bine ca va votat Astia încă 100 de ani de acum înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.