Mai mult de jumătate din şcolile din judeţul Satu Mare nu au asigurată pază conform legislaţiei în vigoare, principala scuză găsită de administraţiile locale fiind lipsa fondurilor.
La Instituţia Prefectului a avut loc astăzi o şedinţă pe tema planului de siguranţă din judeţ, comisarul șef de poliție Marius Mureşan prezentând situația.
La nivelul judeţului Satu Mare funcţionează 319 unităţi de învăţământ preuniversitar, din care 105 în mediu urban şi alte 214 în mediu rural, din care 149 şcoli generale, 30 licee, colegii şi şcoli profesionale şi 140 grădiniţe, care găzduiesc 59.867 de elevi şi preşcolari.
În urma verificărilor efectuate de unităţile teritoriale de poliţie cu privire la modul de asigurare cu pază a unităţilor de învăţământ preuniversitar, au rezultat următoarele:
- 57,6 % din unităţile de învăţământ nu au asigurată nicio formă de pază.
- 17,8 % (57) sunt asigurate cu pază, astfel:■ 16,3 % din total sunt asigurate cu personal de pază proprie (52);
■ 1,5 % prin societăţi specializate de pază (5);
■ nici o unitate cu pază mixtă (0);
• 3 % dintre unităţile şcolare nu aveau planurile de pază avizate de poliţie;
• 42,6 % dintre unităţile şcolare (136) dispun de mijloace electronice de alarmare în zonele unde sunt concentrate bunurile şi valorile acestora şi/sau sisteme de televiziune cu circuit intern pentru supravegherea video a spaţiile interioare din zonele de acces şi/sau exterioare în curtea imobilului.
Totodată, au fost constatate unele deficienţe cu privire la organizarea pazei în unităţi, în special cu privire la întocmirea şi avizarea planurilor de pază.
“Constat cu amărăciune că este un număr mare de şcoli care nu au pază autorizată. Ne vom implica să găsim soluţii pentru că siguranţa copiilor în şcoli şi zona adiacentă este o prioritate a guvernului. Vom căuta să sensibilizăm autorităţile locale să găsească o soluţie”, a declarat prefectul Eugeniu Avram.
Printre probleme se mai numără faptul că mulţi paznici nu sunt pregătiţi corespunzător, chiar dacă au urmat un curs, fiind şi cazuri în care femeia de serviciu asigură paza instituţiei.
“Ştiu că nu peste tot avem personal calificat, dar din lipsă de fonduri portarii noştri au fost o soluţie de moment. Am făcut demersuri către toate primăriile, scrie în lege că acest lucru este în subordinea Primăriilor şi a Consiliilor Locale”, a declarat inspectorul general şcolar Mariana Roman.
De menţionat este faptul că în judeţ nu au avut loc evenimente deosebite în şcoli.
Prefectul a precizat că la următoarea instruire va cere primarilor să găsească fonduri pentru a asigura paza instituţiilor, această cerinţă urmând să fie adusă la cunoştinţa aleşilor şi printr-o circulară.
las ca o sa sara firma FOLDA in ajutor :))
Pe cind se ia caietul de sarcini?
E treaba politiei locale.
Treaba cu paza in scoli e serioasa, nu o duceti in derizoriu!
Nu conteaza cine pazeste scoala, ci sa nu fie probleme.
Totusi, o scoala nu poate fi pazita de un SRL!
Nu se cuvine sa planeze nesiguranta in scoli! Trebuie camere de supraveghere!
Si politistii de proximitate?!
Pentru siguranta copiilor nostri, autoritatile trebuie sa se implice si sa rezolve problema aceasta.
Sint multe variante.Problema e doar de finantare.
De paza scolilor raspund primariile.
Nu gasesc bani pentru asa ceva, cel putin acum, dupa zilele orasului si cu pregatirea zilelor judetului.
Pentru scoli trebuie gasiti bani