Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Băsescu: Vreau să discut şi cu Antonescu în cazul lui Silaghi; voi vedea dacă îşi menţine propunerea

basescuPreşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că doreşte să mai reflecteze cu privire la numirea lui Ovidiu Silaghi la conducerea Ministerului Transporturilor, punctând că vrea să aibă o discuţie şi cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, pe această temă.

“Să vedem. Mai reflectez. Nu vă ascund că aş vrea foarte mult să discut şi cu Crin Antonescu – înţeleg că se întoarce în acest weekend – şi aş vrea să găsim o formulă care să fie o formulă bună. Voi vedea dacă şi dânsul menţine propunerea, dar aş vrea să discut şi cu Crin Antonescu”, a spus şeful statului. AGERPRES

3 comentarii

  1. jiga Răspunde

    Senatorul Valer Marian:
    Mi-au scris pe uşă: ”Nu vei scăpa, vei muri!”
    Acasă » Interviu

    Mi-au scris pe uşă:

    Dosare închise

    Sunteţi unul dintre puţinii oameni care au rezistat în timp presiunilor de tot felul şi aţi continuat cu dezvăluirile cutremurătoare din zona corupţiei instituţionalizate. De unde atâta forţă ?

    Nu e vorba de forţă, ci de crez. Sunt adeptul spunerii adevărului şi îndreptării lucrurilor. Am fost animat de dorinţa de adevăr şi dreptate încă de tânăr, acesta a fost şi motivul pentru care am urmat Facultatea de Drept, am devenit procuror şi am căutat şi înainte de 1989 să fac dreptate, în pofida unor legi abuzive sau a unor oprelişti politice. Am participat activ la Revoluţie, iar apoi, în calitate de procuror am participat la cercetarea reprezentanţilor sistemului comunist în judeţul Satu Mare, împreună cu tinerii mei colegi am efectuat percheziţii şi am întocmit dosare. Primul secretar al judeţului a fost atunci condamnat la patru ani de închisoare, unul dintre puţinii secretari care au primit vreo pedeapsă pentru abuzurile săvârşite. Pe urmă am fost detaşat să lucrez în comisia guvernamentală pentru anchetarea evenimentelor din Decembrie ’89; am lucrat în principal la anchetarea dosarului Nicu Ceauşescu, la Sibiu, dar şi în anchetarea altor dosare conexe. Am demisionat însă în august 1990, în semn de protest faţă de tendinţa de tergiversare şi muşamalizare a dosarelor Revoluţiei.
    Am constatat, după 4-5 luni de activitate, că nu se urmăreşte aflarea adevărului, acea comisie de anchetă având mai mult rolul de a arunca praf în ochii românilor care atunci doreau pedepsirea vinovaţilor din regimul opresiv şi cine a orchestrat din ţară şi din străinătate măcelul de atunci. Întocmeam atunci dosarul „RomBac” din care reieşea implicarea sovieticilor în România. Pe scurt, era vorba despre zborul unui avion Rombac la Sibiu în seara de 20 decembrie, ciudat, pentru că de obicei se zbura cu Antonov-uri.

    În acel avion erau în jur de 90 de pasageri, 30 de români în partea din faţă…pe primul loc stătea chiar actualul mitropolit al Clujului, Andrei Andreicuţ, pe-atunci episcop de Alba. În partea din spate stăteau 60 de „băieţi” înalţi, majoritatea blonzi care vorbeau o românească stricată, cu accent basarabean. Au coborât cu 300 de genţi diplomat de diverse mărimi. O angajată de la aeroportul Otopeni mi-a spus că la plecarea „băieţilor” din Bucureşti unul dintre ei a scos trei buletine diferite cu aceeaşi fotografie. Am verificat şi lista pasagerilor, iar la domiciliile din buletine figurau fabrici, uzine şi instituţii publice din diverse judeţe.

    În acest dosar am solicitat relaţii de la SRI şi de la USLA, pentru că bănuiala mea a fost şi este că ei au declanşat evenimentele sângeroase de la Sibiu. Ei au fost cei îmbrăcaţi în combinezoane negre, au deschis focul pe 22 la prânz, la câteva minute după anunţarea fugii lui Ceauşescu. Doi dintre ei au urcat pe clădirea Policlinicii, între sediile Securităţii şi Miliţiei pe de-o parte şi sediul Unităţii 01512, sediul Academiei Forţelor Terestre din România. Unul dintre ei l-a împuşcat exact în frunte pe soldatul de gardă de la poartă, fapt care a atras riposta armatei care a avut senzaţia că s-a tras dinspre clădirea Securităţii. Cred că tot aceşti indivizi au declanşat carnagiul prin focul de simulatoare declanşat în apropierea unităţilor militare şi la unele clădiri civile, Din păcate, nici SRI, nici USLA – care avea agenţi în civil pe toate zborurile – nu au vrut să coopereze. Văzând că nimeni nu cooperează, pentru a nu fi acuzat mai târziu că am participat la această muşamalizare, am demisionat, am lucrat 18 ani în presă unde am continuat să atac nelegiuirile din sistem.

    Dezvăluiri incomode

    Şi, din păcate, dezvăluirile dumneavoastră s-au verificat în timp…

    Vreau să spun că atunci am constatat că am fost monitorizat de serviciile secrete româneşti, pentru că în declaraţia mea de demisie şi în interviul pe care l-am dat atunci, i-am criticat pe preşedintele Ion Iliescu şi pe directorul SRI Virgil Măgureanu. Am fost urmărit şi de serviciiile ruseşti. Am aflat acest lucru după vreo doi ani, de la şeful SRI Satu-Mare care mi-a spus că la Hotelul Dacia în camerele în care erau cazaţi străinii şi unde se practicau metodele vechi de verificare a bagajelor în lipsa lor, s-a găsit o hârtie cu numele şi adresa mea. Într-o seară, după demisie, ajungând acasă am găsit pe uşă, scris cu culoare roşie „Nu vei scăpa, vei muri!” Am continuat însă în presă, având o poziţie critică faţă de toate guvernările, am avut o suită de dezvăluiri în mare parte preluate şi de presa centrală, vis-a-vis de Văsălie Moiş, vicepreşedintele Senatului, care în urma acestor anchete nu a mai fost propus pentru o nouă candidatură…În urma anchetelor din cei 18 ani de jurnalism, au fost demişi sau au demisionat şeful poliţiei judeţene, un şef al secţiei SRI Satu Mare, un preşedinte al CJ, aparţinând UDMR, un primar PSD al municipiului, care a şi fost arestat pentru fapte de corupţie…

    Sunteţi cam periculos…Cum reacţionează colegii de partid, nu vă spun că aţi luat-o „pe arătură”?

    Prin conduita mea am dovedit că eu am fost constant, că n-am luat-o deloc „pe arătură”. Poate că am greşit în 2008 că am intrat în politică, înscriindu-mă în PSD, însă văzusem că după 2000 au intrat oameni de valoare, tehnocraţi… Pe timpul guvernărilor PDL-PSD şi PDL- UDMR am reluat anchetele privind contrabanda cu ţigări protejată de la cele mai înalte nivele. În 2010, am început în trombă cu declaraţii critice la adresa guvernării PDL-UDMR. Eu făceam declaraţii în Senat, Victor Ponta în Camera Deputaţilor, arătând cu degetul spre mafia Băsescu- Boc- Igaş-Udrea –Blejnar. Eu am fost cel care a descoperit o serie de afaceri necurate ale şefului ANAF. Acesta a trimis pe urmă controalele peste ziarul la care lucrasem şi peste firmele cărora le făceam publicitate. Tot eu i-am arătat adevărata faţă lui Traian Igaş, despre care preşedintele Băsescu spunea că „în sfârşit vom avea ministru de interne un jurist tânăr şi pregătit”. Ori eu am descoperit că fusese repetent în liceu, că a făcut facultatea de drept „la apelul bocancilor”, la mare distanţă şi nu stăpânea noţiuni elementare de drept. Când am scris şi am vorbit despre Blejnar, despre implicarea Elenei Udrea în cazul ALRO şi despre Traian Igaş, am fost supus timp de patru luni unei monitorizări complete, pe de-o parte de către SRI, pe de altă parte din partea DGIPI, fostul „doi şi-un sfert”. În perioada respectivă, fiica mea a primit nenumărate ameninţări cu moartea, de asemenea a fost ameninţată şi mama mea, pensionară, văduvă. Personal n-am primit nicio ameninţare şi nici n-am fost supus atunci vreunei campanii de demonizare, aşa cum se-ntâmplă acum
    Atunci am fost felicitat, inclusiv de Victor Ponta , de toţi colegii mei.., de Mircea Geoană, de Ilie Sârbu.. Mi-au spus, „du-te şi spune adevărul!”.

    Reacţia sistemului

    Interesul poartă fesul.

    După ce Victor Ponta a ajuns premier, m-am dus la el şi i-am spus;”Domnule preşedinte, aş vrea să fac nişte declaraţii şi despre pretorienii lui Băsescu, despre şefii serviciilor secrete, despre procurorul general Codruţa Kovesi şi despre şeful DNA, Daniel Morar”. Victor Ponta mi-a spus: „Noi nu ocrotim pe nimeni, daţi-i înainte”. După câteva luni, am început cu şefii serviciilor, cu generalul Burian de la SPP, cu generalul Opriş de la STS, cu generalul Coldea, prim-adjunctul de la SRI şi am finalizat cu generalul Predoiu, adjunctul de la SIE. Am constatat însă după ceva timp că Victor Ponta nu–mi mai răspundea la telefon, mă evita la întâlnirile de partid şi am înţeles că motivul răcirii relaţiilor era faptul că l-am atacat inclusiv pe şeful SRI, George Maior, naşul de cununie al premierului. Fac menţiunea că la o întâlnire cu profesorii mei de la facultate, l-am întâlnit şi pe cunoscutul scriitor Augustin Buzura, socrul lui George Maior. Profesorii mei m-au prezentat domnului Buzura căruia-i citisem toate cărţile şi el m-a felicitat pentru declaraţiile mele. Dar zic:”ginerele dumneavoastră-i cam supărat, pentru că am spus că şeful de facto al SRI este generalul Coldea”. Mi-a răspuns: „Păi, domnule senator, eu i-am spus asta de mult”. Şi s-a ajuns la o răceală…

    Şi răceala s-a transformat în ură..

    Da, a urmat o scrisoare deschisă după ce am văzut că nu-mi mai răspunde la telefon, apoi am semnalat nişte lucruri pe care nu le consideram la locul lor în partid şi în parlament şi pe care le împărtăşeau sau chiar mi le împărtăşeau şi alţi colegi că au dat Constituţia şi Codul Electoral pe mâna a doi repetenţi –preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor -, că în comisia de revizuire a Constituţiei au fost numiţi mulţi jurişti mediocri „făcuţi” la facultăţi obscure de drept, că regionalizarea ţării a fost dată pe mâna unui „căpitan de judeţ”, Liviu Dragnea…

    Eu am vrut să mă retrag din funcţia de preşedinte PSD pe judeţ de anul trecut după referendumul de demitere a preşedintelui, avînd un rezultat slab, după mine fiind doar judeţele Harghita şi Covasna, însă colegii, şi de la centru şi din judeţ nu m-au lăsat, considerând că trebuie să mergem împreună, să continuăm. Şi la locale şi parlamentare am avut cel mai bun rezultat din istoria judeţului, am detronat UDMR de peste tot, fiind o premieră în ultimii 12 de ani. Şi-atunci am fost felicitat, nu mi-a spus nimeni c-aş avea vreo deviaţie politică, psihică sau sexuală…

    Deh, discreditarea clasică, sportul aruncării găleţii cu lături…De unde a început războiul ?

    De unde a început războiul? Am fost chemat la sediul central înainte de Congres, unde mă aşteptau Victor Ponta şi Liviu Dragnea. Preşedintele mi-a spus că are toată stima şi tot respectul pentru ceea ce am făcut, dar că nu mai rezistă la atâtea telefoane primite de la ambasadorul american sau de la Washington, în legătură cu declaraţiile mele antiamericane. Şi am întrebat: „Ce declaraţii antiamericane am făcut domnule preşedinte?”. Mi-a spus că i-au deranjat declaraţiile mele despre şefii serviciilor secrete, Maior, Coldea şi despre Kovesi şi Morar. I-am spus că, după ştiinţa mea, respectivii sunt cetăţeni români şi părinţii lor sunt români şi nu ai SUA. Mi s-a mai reproşat că de ce-l ţin consilier pe Ovidiu Ohanesian, care e nebun de-a binelea. L-am întrebat: ”Dar cum vă permiteţi aşa ceva, că este un absolut normal?” Păi, c-a scris despre mine c-aş fi fost racolat de SIE, mi-a răspuns Victor Ponta.

    Şi nu l-aţi întrebat dacă e aşa sau nu ?

    Nu i-am pus această întrebare pentru că ştiam şi eu că este aşa, din alte surse decât Ovidiu Ohanesian. Şi-atunci i-am propus să facem o înţelegere, eu să renunţ să mai candidez, dar să pot face orice declaraţii în continuare. Mi s-a spus că pot face orice. La Conferinţa Judeţeană însă mi s-a cerut să candidez. Liviu Dragnea a aterizat cu un helicopter să-mi spună că totul va fi ok, că vom merge înainte. Eu am crezut că va fi în regulă, însă a început această campanie de demonizare şi de terfelire a numelui meu, coordonată de o echipă sosită la Satu Mare din aprilie, condusă de un general Adam care a activat în celebrul batalion de cercetare-diversiune al DIA de la Buzău, şi care este un fel consilier pe „probleme murdare”, cum zic americanii. Se ocupă de votanţii şi de criticii primului ministru. În această campanie am fost făcut beţiv, violent, homosexual, informator al securităţii, nebun.., mai nou văd că asta e placa.

    Contraatacul

    Cu celebrul autodenunţ care a fost povestea ?

    Am aşteptat să se finalizeze ancheta DNA care a început în trombă în luna august anul trecut, prin audierea a sute de alegători, în multe cazuri în condiţii abuzive, neprocedural, pe capota maşinilor sau punându-i pe oameni să jure pe Biblie. A urmat începerea urmăririi penale împotriva lui Liviu Dragnea, dar curios, după alegerile parlamentare s-a aşternut o tăcere totală, dosarul rămânând în coadă de peşte. A urmat acel pact nefast de coabitare între premierul Ponta şi preşedintele Băsescu şi am început să mă gândesc că probabil tergiversarea acestui dosar ar fi una dintre condiţiile coabitării şi chiar una din condiţiile numirii Laurei Codruţa Kovesi ca şef al DNA, ea fiind cea care a deţinut funcţia de procuror general al României, calitate în care a dirijat cercetările după referendum.

    Şi-aţi învăţat drumul spre DNA ..

    Am mai fost odată pe la DNA, în 2005, când am depus o sesizare pentru acte de abuz şi de corupţie împotriva fostului procuror Ioan Amăriei şef PNA şi a procurorului general de-atunci, Ilie Botoş. După opt ani, am trecut din nou pe la DNA, în legătură cu activitatea infracţională a lui Liviu Dragnea din perioada referendumului.

    Ce v-ar putea face să vă opriţi ?

    Aşa cum am mai spus, nu impresionează şi nu mă intimidează deloc „elanul” premierului Victor Ponta, şi el un „căpitan de judeţ” ca vicepremierul Liviu Dragnea. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru autodenunţ, am proprietatea termenilor şi cunosc consecinţele, pentru că aşa cum am spus, am fost procuror mai mulţi ani şi am absolvit facultatea de drept cu media aproape 10. Acum, având în vedere extensia mafiei transpartinice în România şi dezamăgirile românilor faţă de majoritatea clasei politice iau foarte serios în calcul plecarea din politică şi întoarcerea la meseria de bază, cea de procuror, prin care mă voi putea alătura şi eu luptei anticorupţie.

    Suntem de fapt în situaţia Italiei din perioada „capturării” statului de către sistemul mafiot. Avem soluţii de ieşire ?

    Am tot sperat că schimbarea în bine o va rezolva clasa politică prin propria-i asanare, prin promovarea oamenilor capabili, profesionişti, am sperat că votul uninominal va fi un factor catalizator în acest sens, dar din păcate, după aproape cinci ani de activitate politică am constatat că a scăzut mult calitatea profesională a parlamentarilor şi implicit nivelul dezbaterilor. Am spus şi presei la ieşirea de la DNA că aştept finalizarea anchetei şi singura soluţie ar fi declanşarea unei operaţiuni de amploare gen „Mâini Curate- Mani Pulite” precum în Italia anilor ’90, când a existat o revoluţie a magistraţilor, când procurori şi judecători de instrucţie au declanşat anchete pornind de la Mafie şi ajungând la întreaga clasă politică. În urma acestei acţiuni a fost destructurat tot eşicherul politic italian ancorat în sistemul mafiot.

    Dar mai avem oare procurori liberi, care alături de dumneavoastră să fie în stare să treacă peste anumite ordine venite „de sus”?

    Procurori cinstiţi ar mai fi, dar e nevoie şi de mult curaj, motivare şi implicare. E o şansă şi pentru procurori să se reabiliteze în faţa naţiunii şi cred că ar fi singura soluţie actualmente, pentru că în România nu mai este loc pentru un sistem autoritarist de genul unei dictaturi militaro-tehnocratice luminate ca în Turcia lui Kenan Evren, pentru că nu avem generalii „luminaţi” capabili de aşa ceva şi nici nu mai suntem în anii’80. Aşa că din punctul meu de vedere, soluţia pe care o întrevăd este revoluţia” magistraţilor.
    Accesări: 6332
    Marcel Bărbătei
    Publicat Vineri, 19 iulie 2013

  2. Fidelia Răspunde

    Intrebari pentru Valer Marian/sa faca dezvaluirile pana la capat:

    1. ce s-a intamplat cu cele 500.000.000.000 datorii la buget ale amicului Govor?
    2. aveti vreo contributie la prescrierea faptelor dlui govor?
    3. ati facut interventii pe langa procuror de caz?
    4. cunoasteti averea pe persoane interpuse ale lui govor? si la cat se ridica?
    5. recent ati facut trafic de influenta la inalti functionari pentru schimbarea anumitor directori?
    6. impreuna cu prefectul sunati in fiecare zi la bucuresti ptr schimbarea anumitor oameni?
    7. este adevarat ca l-ati implicat si pe relu fenechiu?
    8. este adevarat ca ati intervenit ptr angajarea anuitor persoane la anumite institutii?

    asta nu este tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.