Ultima actualizare: ieri, 22:36
Locale

Zilele Biodiversității în Ariile Protejate ”Râul Tur”

ziua biodiversitatii tur (34)Aproximativ 230 de păsări au fost inelate în cadrul Zilelor Biodiversității în Ariile Protejate ”Râul Tur”, ce au avut loc în perioada 5-6 iulie. Evenimentul a fost organizat de Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare, care este custodele ariei protejate, în parteneriat cu Asociația E-Consult.

Prima ediție a Zilelor Biodiversității în Ariile Protejate ”Râul Tur” a avut loc în acest week-end în aproprierea comunei Turulung Vii, reprezentanții presei sătmărene fiind invitați la un atelier experimental în natură, care a oferit participanților posibilitatea observării habitatelor unice, respectiv a speciilor de păsări și animale protejate.

În cadrul acestui eveniment au fost prezenți și aproximativ 20 de cercetători și specialiști din Scoția, Ungaria, Ucraina, Slovacia, respectiv biologi din Cluj Napoca și Târgu Mureș, care au cartografiat o zonă pilot de 2 km din aria protejată, fiind cercetate următoarele grupuri de viețuitoare: păsări, lilieci, vidra și mamifere mici, amfibieni și reptile, pești, insecte și plante.

În cele două zile au fost observate 70 de specii de păsări și au fost inelate în total 229 de păsări, care fac parte din 21 de specii.

În cadrul rezervației protejate trăiesc numeroase specii rare de peşti ca de exemplu babuşca de Tur, care în România se află doar aici, pietrarul, cleanul mic şi adesea şi diferite specii de ţipari şi porcuşori. De asemenea, aici viețuiesc pescărușul albastru, stârcul pitic, hirighiţa cu obrajii albi, egreta mică, stârcul roşu, eretele de stuf, barza neagră, care este și specia emblemă a ariei protejate, etc. Sătmărenii interesați pot observa pe teritoriul județului multe specii protejate, unele dintre ele, care se regăsesc doar în ariile protejate ”Râul Tur”.

Zilele Biodiversității s-au desfășurat în cadrul proiectului ”Planificarea participativă a managementului ariilor protejate de pe cursul inferior al râului Tur”, implementat de Societatea Carpatină Ardeleană Satu Mare, în parteneriat cu Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.