Ultima actualizare: azi, 13:03
Locale

Proiect pentru dezvoltarea resurselor umane implementat cu succes

proiect resurse umane turt (1)Project Consulting Age S.R.L, in calitate de lider de project, alaturi de partenerii sai Asociatia Camera Mestesugarilor din Satu Mare si Comuna Turt, a anuntat astazi, intr-o conferinta, finalizarea cu succes a proiectului cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 -2013.

Detalii despre proiect au fost prezentate de Iuliana Klebleev – Manager proiect, Project Consulting Age S.R.L, Iosif Holczli – Responsabil proiect, Asociatia Camera Mestesugarilor, si Maria Turtureanu – Responsabil proiect, Comuna Turt.

Proiectul s-a derulat in perioada 1 martie 2012 – 31 august 2013, a avut un buget eligibil estimat de 1.772.565 lei, din care finantarea nerambursabila a fost estimata la 1.683.936,75 lei (85,94% din FSE si 14,06% din bugetul national), restul fiind contributia membrilor parteneriatului.

Obiectivul general al proiectului a fost imbunatatirea calitatii fortei de munca corelate cu nevoile pietei muncii, cerintele de competitivitate si de dezvoltare durabila, reducerea agriculturii de subzistenta, dezvoltarea spiritului antreprenorial, imbunatatirea ocupabilitatii in sectorul mestesugaresc si in cadrul altor sectoare non-agricole in zona rurala a judetului Satu Mare, in vederea cresterii calitatii vietii in mediul rural.

Proiectul poate fi considerat un succes, toti indicatorii asumati fiind depasiti. La acest succes au contribuit, pe langa echipa de management si implementare si reprezentanti ai autoritatilor publice locale, m special primariile care au oferit un sprijin important m atragerea participant/tor si AJOFM Satu Mare care a pus la dispozitia proiectului informatii existente in bazele de date despre someri si persoane m cautarea unui loc de munca si s-a implicat In organizarea burselor de locuri de munca.

Beneficiarii proiectului au fost 253 de persoane din mediul rural, provenite din 42 de localitati din judetul Satu Mare: 106 someri (42%), 100 persoane in cautarea unui loc de munca (39%) si 47 persoane ocupate in agricultura de subzistenta (19%). Ponderea cea mai mare a fost detinuta de femei (55% din grupul tinta). In ceea ce priveste nationalitatea, pe langa romani (67%), din grupul tinta au facut parte si maghiari (28%), rromi (4%) si germani 1%.

Persoanele cu varsta intre 25 si 54 de ani au fost reprezentate in proportie de 75%, iar tinerii (15-24 ani) au detinut o pondere de 24%.

Grupul tinta a cuprins persoane cu un nivel redus de instruire, necalificate sau calificate in domenii redundante, astfel: 42% au fost persoane cu studii gimnaziale, iar cate 29%, absolventi de liceu – ciclul inferior (clasele IX-X), respectiv absolventi ai scolii de arte si meserii.

Participantii din grupul tinta au beneficiat de servicii integrate de ocupare: 4 sesiuni de informare si consiliere profesionala, 10 serii de cursuri de calificare sau recalificare (de nivel 1 – 360 de ore si nivel 2 – 720 de ore) in domeniile mestesugurilor si turismului, 4 sesiuni de initiere in afaceri, 2 burse ale locurilor de munca, precum si servicii de mediere in vederea angajarii. Participantilor la cursurile de calificare le-au fost decontate cheltuielile de transport, iar absolventilor le-au fost acordate subventii, valoarea acestor cheltuieli fiind de peste 300.000 lei.

Rezultate obtinute:

–   253 persoane au fost informate si constientizate despre importanta pregatirii profesionale continue, oportunitati de ocupare, riscurile si dezavantajele muncii la negru;

–   200 persoane au fost consiliate si orientate Tn vederea pregatirii profesionale si ocuparii unui loc de munca;

– 163 de participanti la cursurile de calificare, din care 149 au obtinut certificate de calificare in meseriile: bucatar, ospatar, administrator de pensiune,   zidar, instalator, tamplar, electrician, cosar; rata de abandon a fost de numai 8,6% fata de 25% estimat, iar promovabilitatea la examenul de certificare a fost de 100% fata de 75% estimat;

– 113 persoane au fost initiate pentru deschiderea unei  mici afaceri  mestesugaresti prin participarea  la  sesiuni  de  informare si consiliere si  prin  intermediul  site-ului  proiectului;

–  11 persoane au obtinut deja un loc de munca, fata de 7 persoane planificat.

In cadrul proiectului a fost incheiat un acord de parteneriat semnat de Consiliul Judetean Satu Mare alaturi de partenerii proiectului, AJOFM Satu Mare si alti actori locali, in scopul realizarii si implementarii unei strategii de dezvoltare a resurselor umane in domeniul mestesugurilor in judetul Satu Mare pentru perioada 2014 – 2016.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.