Ultima actualizare: azi, 14:53
Locale

Abuzurile magistraţilor. Despăgubire de 1,7 milioane euro stabilită de Tribunalul Satu Mare

instantaClica judiciară formată din avocaţi, executori şi magistraţi care încearcă să spolieze companiile de asigurări de milioane de euro destinate, chipurile, familiilor persoanelor decedate în accidente rutiere iese la suprafaţă. Surse judiciare au vorbit pentru România Liberă despre abuzurile comise în cazul despăgubirii de 1,7 milioane de euro decise la Satu Mare.

Braţele caracatiţei judiciare formate în jurul daunelor morale pe care ar trebui să le primească familiile victimelor din accidente rutiere ies, unul câte unul, la lumină. O sursă judiciară a acceptat să vorbească pentru România Liberă despre abuzurile grave comise în cazul celei mai mari despăgubiri sub formă de daune morale acordată până acum în România şi, probabil, în Europa. Mai mult, sursa, una foarte bine informată şi chiar apropiată de cazul în speţă, s-a oferit să depună mărturie în favoarea societăţii de asigurări prejudiciate. La rândul său, compania Astra Asigurări, care a fost obligată în mod abuziv să plătească 1,7 milioane de euro sub titlul de daune morale în numele familiei victimei unui accident rutier, a anunţat că va sesiza DNA în legătură cu abuzurile comise pe tot lanţul juridic al acţiunii.

 

Reţea extinsă până la grefieri
Sursa noastră arată prin documente că instanţele de judecată şi angajaţii din personalul auxiliar al Tribunalului au făcut totul posibil pentru a grăbi procedura de executare silită a companiei Astra Asigurări pentru suma de 1,7 milioane de euro în ciuda faptului că aceasta dispunea de o decizie care amâna executarea silită. “ Am fost surprinsă să constat că o cerere de suspendare a executării silite (nr: cea întocmită de Astra) a primit ca dată recomandată data de 30.10.2013 (nr: în mod usual astfel de cereri primesc termene foarte rapide)”, arată sursa noastră. Potrivit acesteia nu doar deciziile judecătorului sunt ilegale, ci şi consemnările grefierului care, s-a folosit de recenta modificare a Codului de Procedură Civilă pentru a-şi motiva acţiunile abuzive. În aceste condiţii sursa noastră concluzionează: „cred că a existat o rea-credinţă la nivelul anumitor angajaţi ai instituţiei”.

 

Executorii nu lipsesc din sistem
Dar cum a ajuns sursa noastră să se ofere să depună mărturie în cazul celei mai mari daune morale decise în instanţele din România? Răspunsul implică o întreagă reţea, de la avocaţi şi judecători până la executori. Cel care a pus capac acţiunii vădit calificate este executorul judecătoresc din Cluj Napoca, Stolnean Diana Maria. Aşa zisul om al legii este unicat în istoria justiţiei din România întrucât a decis să pună în aplicare o sentinţă suspendată.
Din nu se ştie ce motive şi fără să verifice legalitatea cererii făcute de executor, magistraţii de la Judecătoria Cluj Napoca au decis deja încuviinţarea la executare, cu toate că suspendarea deciziei în dosarele de executare nr. 401/2013, 402/2013, 403/2013 este publică şi disponibilă pe portalul instanţelor de judecată. De aici nu mai este decât un pas până la momentul în care abuzul incredibil va fi încununat de succes, pentru că băncile virează în mod automat banii executorului în termen de 5 zile, indiferent dacă cererea acestuia este, evident, ilegală. Este clar pentru toată lumea că, odată plecaţi banii din conturile firmei de asigurări, orice diminuare a sumelor din apel rămâne lipsită de finalitate, iar banii vor ajunge, probabil, cei mai puţini la părţile vătămate şi cei mai mulţi la actorii care au creat acest carusel nebunesc de ilegalităţi.
De unde a început totul? Prin sentinţa civilă nr. 111/LC/20.05.2013 pronunţată de Tribunalul Satu Mare în dosarul 11451/83/2011, instanţa de fond a admis acţiunea civilă formulată de intimaţii reclamanţi Roatiş Vasile, Roatiş Florica şi Roatiş Raul Gheorghe şi a acordat acestora despăgubiri morale de 1.700.000 euro, nemaiîntâlnite în România pentru un singur deces rezultat în urma unui accident de circulaţie produs de prietenul victimei.
Din cauza acestei sume exorbitante, fără precedent în cazuistica din România, sentinţa a fost atacată de societatea ASTRA Asigurări cu apel la Curtea de Apel Oradea, solicitându-se instanţei diminuarea despăgubirilor în limite rezonabile conforme cu ceea ce se acordă în mod normal în astfel de cazuri nu numai în România, dar şi în alte ţări din Uniunea Europeană.
O dată cu apelul, ASTRA a cerut şi suspendarea provizorie a executării sentinţei până la soluţionarea cererii principale de suspendare din apel, iar Curtea de Apel Oradea, apreciind ca întemeiată cererea ASTRA, a admis această cerere la data de 28.06.2013 prin Ordonanţa nr.1/C/2013-A în dosarul nr. 221/35/C/2013-A.
În acest sens, Curtea de Apel Oradea, în mod explicit, a încuviinţat „vremelnic suspendarea executării sentinţei civile nr .111/LC/20.05.2013 pronunţată de Tribunalul Satu Mare până la soluţionarea cererii de suspendare a executării vremelnice a sentinţei formulate în cadrul apelului“.
Pentru că suspendarea s-a încuviinţat în apel, conform legii, sentinţa nu mai putea fi pusă în executare de nici un executor judecătoresc, suspendarea fiind opozabilă tuturor, până la o altă decizie care să anuleze cele dispuse de Curtea de Apel Oradea.
Sursa: România Liberă

8 comentarii

  1. io Răspunde

    articol de vandut un ziar, restul praf in ochii lumii, magistratii in RO sunt un fel de mici Dumnezei, unii sunt onesti, dar unii sunt rebrobabili

  2. toma Răspunde

    am in fata polita RCA, si citesc negru pe alb:”despagubiri in limita a 5 milioane euro in caz de deces si vatamare corporala grava”. Unde-i senzationalul? Cand ne iau banii cu doua maini si te pun sa astepti pentru despagubiri luni de zile (“ca asa-i legea”), plus ca te trateaza ca pe un infractor, nu se plang firmele de asigurari. SA PLATEASCA, MAMA LOR DE HOTI! Bravo judecatorilor ca au curajul sa ne apere si pe noi.

  3. tot toma Răspunde

    am in fata polita RCA, si citesc negru pe alb:”despagubiri in limita a 5 milioane euro in caz de deces si vatamare corporala grava”. Unde-i senzationalul? Cand ne iau banii cu doua maini si te pun sa astepti pentru despagubiri luni de zile (“ca asa-i legea”), plus ca te trateaza ca pe un infractor, nu se plang firmele de asigurari. SA PLATEASCA, MAMA LOR DE HOTI! Bravo judecatorilor ca au curajul sa ne apere si pe noi!

  4. Vibratoru roz ( doamna jude stie) Răspunde

    Daca tot dati stirea si citati din RL macar scrieti tot sa vada si astia suparati pe asigurari ca nu dau decat la ai lor nu la toata lumea
    “Abuzuri pe bandă rulantă

    Procesul despre care facem vorbire a avut o desfăşurare cel puţin dubioasă încă de la începuturile sale. Familia Roatiş – beneficiarii despăgubirii – nu a fost singura care a suferit din cauza respectivului accident. O altă familie, Sabău, a pierdut unul dintre membri în exact acelaşi eveniment. Ei bine, această familie a fost de acord să primească 35.000 de euro, pe cale amiabilă. Ce a determinat judecătorul să facă o distincţie atât de amplă între despăgubirile acordate celor două familii? Un răspuns poate sta în relaţia pe care avocatul celor două familii o are cu concubinul judecătoarei din acest caz, Paula Gabriela Ştefan. Cunoştinţele spun că Alexandru Rădulescu, apărătorul părţilor vătămate, este prieten din facultate cu Liviu Mureşan, concubinul judecătoarei, de asemenea avocat de meserie. De altfel, magistratul este cunoscut în mediul juridic ca având un comportament instabil şi uneori violent. Fostul soţ al acesteia a fost implicat în mai multe acţiuni care au încălcat legea. Este important de spus că familiile victimelor au venituri modeste, aceasta fiind una dintre „calităţile“ pe care trebuie să le îndeplinească familiile preferate de vânătorii de daune morale. După ce a văzut că se poate mai mult, avocatul a convins şi familia care primise iniţial 35.000 de euro, şi care semnase deja înţelegerea cu societatea de asigurări să ceară o sumă mult mai mare. Deloc întâmplător, suma se ridică la 1,7 milioane de euro, adică exact cât a primit cealaltă familie. Până la urmă, şi familia Sabău urmează să primească mai mult, adică 200.000 de euro, după cum a decis un judecător de la Tribunalul Satu Mare. Chiar şi această sumă este imensă, fiind de cinci ori mai mare decât media despăgubirilor acordate de instanţe în România pentru victimele accidentelor. Cu toate acestea, judecătorii din aceste cazuri nu au stat prea mult să analizeze, durata procesului fiind de aproximativ un an şi jumătate. La fel de rapid au fost făcute şi demersurile pentru executarea sumei de 200.000 euro, deşi hotărârea nu este încă redactată, fapt care ridică multe semne de întrebare despre cum s-a putut dispune executarea silită.”

  5. unu suparat pe asiguratori Răspunde

    E un inceput. Se creaza un precedent de care vom putea beneficia. Asiguratorii astia ne trateaza ca pe infractori imediat dupa ce ne iau banii. Si chiar daca platesc despagubiri, au grija sa si le recupereze in anii urmatori ridicandu-ti cuantumul asigurarii. Foarte bine, daca s-au angajat, adica au dat in scris, sa PLATEASCA.

  6. Duracel Răspunde

    Sa fim seriosi despre vibratorul roz care a scandalizat cartierul stie si Muresan care este alintat de amanta “Duracel”. Astfel in ciuda constitutiei de anofel se pare ca reuseste sa vibreze de 8 ori mai mult si nici nu consuma curent electric. Doamna jude este deosebit de multumita deoarece dureaza mai mult este economic si de ce nu pur si simplu ecologic mai mult o particularitate anatomica il face sa-i sclipeasca ochii ca la casetofoanele chinezesti ,cand verde cand maro.

  7. Duracel 8 Răspunde

    Sa fim seriosi despre vibratorul roz care a scandalizat cartierul stie si Muresan care este alintat de amanta “Duracel”. Astfel in ciuda constitutiei de anofel se pare ca reuseste sa vibreze de 8 ori mai mult si nici nu consuma curent electric. Doamna jude este deosebit de multumita deoarece dureaza mai mult este economic si de ce nu pur si simplu ecologic mai mult o particularitate anatomica il face sa-i sclipeasca ochii ca la casetofoanele chinezesti ,cand verde cand maro.

  8. Carl Green Răspunde

    Responsabilitatea juridica a comentariilor revine site-ului. Pentru ca voi il administrati. Cat despre justitie, haha, mai bine ne-ar judeca o tehnologie artificiala decat animalele astea murdare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.