Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Ce anume face ca o fată să fie fată?

diferente feteIndiferent cate discutii ati auzit pe marginea opozitiei natura/educatie, tiparul diferentelor majore dintre femei si barbati este stabilit inca din momentul conceptiei. In mod fascinant, aceste diferente pot fi detectate din uterul mamei si continua sa existe de-a lungul vietii.

 

Factorul X

Sexul nostru este determinat de cromozomi. Exista doi cromozomi “sexuali”, X si Y, mostenim cate unul de la fiecare parinte. Fetele au doi cromozomi X; baietii au un cromozom X  si unul Y. Toate celulele din corpul uman poarta ambii cromozomi, in afara de ovule si sperma. Acestea au numai cate unul. Ovulul de la mama poarta intotdeauna un cromozom X, dar sperma tatalui poate avea fie un X, fie un Y ceea ce inseamna ca sexul copilului este determinat de tata. Daca sperma purtatoare de cromozom X, fertilizeaza ovulul femeii, copilul va fi fata, daca cea de cromozom Y fertilizeaza ovulul, va fi baiat.

Cromozomul X in plus al femeii ajuta la prevenirea stangaciei, hiperactivitatii, autismului si a balbaielii – afectiuni mult mai raspandite la baieti.

Principala functie a unui cromozom Y al unui baiat este aceea de a asigura cantitatea necesara de hormoni masculini, sau androgeni, in principal testosteron. Fara testosteron, toti copiii s-ar naste fete – testosteronul este cel care asigura dezvoltarea baiatului cu organe genitale masculine si un creier de tip masculin.

 

Cresterea si dezvoltarea

La 6 saptamani, fetele si baietii arata la fel, dar, la 12 saptamani, la fata se dezvolta trompele uterine, uterul si vaginul, in acest timp, sub influenta testosteronului, la baieti apar penisul, testiculele si scrotul.

Nu doar organele genitale se dezvolta distinct. La 13 saptamani de sarcina, organele de simt incep sa evolueze usor diferit, iar femeile eu un avantaj clar. Cand se va naste, sensibilitatea unei fete la sunete, mirosuri si imagini vizuale va fi mai accentuata. La 4 luni de sarcina, un fat va avea creier masculin sau feminin. Desi are un creier mai mic si mai putine celule nervoase, femeia are conexiuni mai complexe. Experimentele eu aratat ca, in cazul situatiilor ce poarta o incarcatura emotionala, se activeaza mult mai multe zone in creierul unei femei decat in creierul unui barbat. Cercetarile sugereaza ca, din aceasta cauza, femeile tind sa fie mai empatice decat barbatii, chiar de la varste foarte fragede.

La 15 luni, capacitatile de vorbire ale unei fete vor fi mai bune decat cele ale unui baiat de aceeasi varsta. Chiar si la 5 ani, o fata va fi in medie cu doua luni inaintea baiatului, in ceea ce priveste vorbirea. Pe de alta parte, glumele de genul “femeile nu stiu sa citeasca o harta” par a fi confirmate de biologie. Acest lucru este cauzat de testosteron, iar barbatii par intr-adevar sa fie mai inzestrati in ceea ce priveste orientarea in spatiu.

Desi barbatii si femeile sunt constituiti in mod diferit, exista variatii foarte mari in cadrul  fiecaruia dintre sexe. Ambele sexe produc testosteron, desi la fete cantitatea este mult mai scazuta decat la baieti si se pare ca depinde de cantitatea de testosteron pe care femeia o produce in uter, si intr-o anumita masura, de cati androgeni materni patrund prin placenta, daca vei avea o fata care se poarta ca o fata sau un baietoi cu spirit de orientare.

Inca din copilarie o fata este mult mai matura decat un baiat si, in general, mai putin neastamparata, dar intotdeauna vor exista si persoane care ies din tipar. Fiecare noua viata este unica.

Majoritatea persoanelor spun ca, la inceput, atat baietii cat si fetele vor tinde sa semene mai mult cu tatal – poate ca aceasta este maniera inteligenta a naturii de a asigura legatura cu figura paterna dupa nasterea copilului!

 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Un comentariu

  1. RadioMastersm RadioMastersm Răspunde

    UN ARTICOL EDUCATIV., ESTE IMPORTANT PENTRU CA EDUCATIA LIPSESTE CU DESAVARSIRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.