Ultima actualizare: azi, 14:26
Locale

Parcul fotovoltaic de la Ciuperceni, al doilea ca mărime din Europa, a început probele tehnice

pard fotovoltaic livada (2)Directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, situaţia cu privire la parcurile fotovoltaice din judeţ. În cadrul întâlnirii, reprezentanţii companiei spaniole Bester Generation, au anunţat că deja au început probele tehnice la parcul fotovoltaic de la Ciuperceni, al doilea ca mărime din Europa şi al şaptelea din lume.

 Elisabeta Bekessy a declarat că în acest an au fost depuse 40 de solicitări privind construirea de parcuri fotovoltaice, fiind eliberate 36 de acorduri de mediu. În 20 de cazuri s-au eliberat deja autorizaţii de mediu, investiţiile fiind finalizate. În Carei sunt patru parcuri, în Livada – 1, Tiream – 2, Mărtineşti – 2 şi câte unul în localităţile Odoreu, Pişcolt, Doba, Păulian, Acâş, Cean, Ruşeni, Căpleni, Certeze, Măriuş, Petea. De asemenea, au fost depuse 27 de solicitări pentru Planuri Urbanistice Zonale având ca obiect înfiinţarea parcurilor fotovoltaice.

Reprezentanţii companiei spaniole Bester Generation, Radiana Dota şi Radu Diaconu, prezenţi la conferinţă, au oferit detalii cu privire la această tehnologie dar şi date concrete despre parcul din Ciuperceni care are o capacitate de 48 MW şi se întinde pe o suprafaţă de 135 ha.

S-au realizat aici nişte recorduri personale pentru noi, cum ar fi realizarea unei staţii de 110-120 KW în trei luni şi jumătate, ceea ce în mod normal este o operaţiune ce ar fi durat opt luni, un an, minim. Să nu mai vorbim despre instalarea a 230.000 de panouri fotovoltaice plus instalaţiile conexe, în mai puţin de două luni, ceea ce este un timp foarte bun“, a afirmat Diaconu.

În construirea parcului au fost implicaţi 400 de muncitori de la firmele cu care compania a avut contracte. Parcul va avea până la 20 de angajaţi permanenţi, de la ingineri la personal de întreținere și pază.

Radu Diaconu a afirmat că acum parcul este în perioada de probe. Practic injectează o anumită cantitate de energie în rețeaua Electrica, dar nu la capacitate maximă. Se estimează că de abia la vară, când soarele va fi puternic, centrala va funcționa la capacitatea proiectată.

Din experienţa noastră se va ajunge la cei 48 MW în vară, în funcţie de condiţiile de iradiere. Producţia maximă se înregistrează paradoxal în lunile de primăvară“, a mai spus Radu Diaconu.

Valoarea totală a investiţiei este între 60 şi 80 de milioane euro, perioada de amortizare fiind calculată la cel puțin opt ani, în funcție și de certificatele de energie eliberate de Guvern.

Finanțarea este asigurată de compania spaniolă având asociată investitori din Coreea.

 

apm, elisabeta bekessy, parc fotovoltaic (13)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.