Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Divorţul

divortCei mici sunt tristi atunci cand parintii decid sa se desparta, dar in haosul emotional care urmeaza, sentimentele copiilor sunt adesea trecute cu vederea. Etse mai bine ca cei mici sa fie pusi  in tema dinainte ca mama si tata au probleme, decat sa primeasca direct verdictul “divortam”. Copiii nu trebuie sa ia parte la certuri, dar ar trebui sa stie ce se intampla. Vor intelege oricum din atmosfera familiala ca ceva nu este in regula si isi pot imagina lucruri mai rele. Copiii prescolari pot deveni confuzi, iritabili, nelinistiti iar acest lucru le poate impiedica procesul de dezvoltare. Cei cu varste cuprinse intre sase si noua ani nu sunt inca suficient de maturi pentru a stii exact ce se intampla, dar isi vor da seama. Ca se pregateste ceva neplacut si le va fi greu sa-si exprime emotiile. Fie vor fi furiosi si vor incepe sa aiba rezultate slabe la scoala. Multi copii se considera responsabili de divortul parintilor, iar acestia trebuie sa explice ca nu ei poarta vina despartirii. Copilul merita sa le explice ca nu ei poarta vina despartirii. Copilul merita sa primeasca raspunsuri sincere, adecvate varstei sale, la intrebarile pe care le pune in aceasta perioada dificila. Oricat de neplacut ar fi pentru parinti, mai ales cand se simt ei insisi vinovati, copiii trebuie sa-si exprime liber sentimentele. E posibil sa-ti spuna ca te urasc – si sa vorbeasca serios – dar daca nu sunt incurajati sa spuna ceea ce simt  si isi reprima sentimentele, s-ar putea sa devina deprimat.

Copiii sufera din cauza loialitatii impartite, iar tu ii poti ajuta mult in aceasta privinta. O mama care incearca intr-adevar sa-si ajute copilul in aceasta perioada dificila nu va da frau liber furiei impotriva tatalui, de fata cu cel mic. Poti sa consideri ca cel care va deveni in curand fostul tau sot  este un adulterin sau un mincinos, dar nu-i ajuti cu nimic pe copii daca le impartasesti toate acestea.

            Gandeste-te la situatie in ansamblu: copiii sunt mai linistiti cand pot pleca sa petreaca o vreme cu unul dintre parinti fara sa se simta vinovati ca il tradeaza pe celalalt. Poate ca tu nu mai ai nevoie de tatal lor, dar ei vor avea intotdeauna. Multe studii atesta faptul ca acei copii care pierd legatura cu unul dintre parinti  – si adesea asa se intampla – sunt mai expusi riscului de a fi afectati de divort. Majoritatea copiilor se adapteaza in cele din urma, dar procesul acesta este mai lent atunci cand parintii se afla intr-un permanent conflict.

            Aceleasi reguli se aplica atunci cand o femeie aduce in casa un alt barbat. Din nou, pregateste-ti copiii pentru aceasta imprejurare si incearca sa le testezi si sa le respecti sentimentele. Nu-i obliga sa-ti accepte noul partener, chiar daca iti doresti cu disperare ca toti sa se inteleaga bine. De asemenea, este foarte important sa porti o discutie cu noul partener, referitoare la responsabilitatile unui parinte. Semnaleaza potentialele capcane, cum ar fi conflictul dintre personalitati, geloziile si disciplina. Nu ai cum sa intuiesti toate problemele cu care s-ar putea sa te confrunti, dar adesea acest gen de discutie are loc atunci cand  s-a instalat deja o problema majora., iar relatia este foarte incordata, pe punctul de a se destrama.

            Noul partener si copiii tai au nevoie de timp pentru a-si construi relatia independent de tine. Nu incerca sa substitui tatalui lor, pentru ca acest lucru va exacerba  problema loialitatii impartite. Desi nu-l va inlocui niciodata pe tatal lor, in timp, noul partener ar putea sa devina o figura paterna iubita si pretuita, si un adevarat prieten, daca este dispus sa aiba  rabdare la inceput.

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.