Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Procurorii DIICOT au confiscat 60 kg de aur turcesc. Percheziții și la Satu Mare

mascati_diicotProcurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Gărzii de Coastă, au procedat, astăzi, la efectuarea unui număr de 225 percheziţii domiciliare pe raza mai multor judeţe din România, inclusiv Satu Mare, în cadrul unei acţiuni care vizează destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 91 de persoane, specializată în săvârşirea de infracţiuni de contrabandă şi comercializare pe teritoriul României a produselor supuse marcării, fără a fi marcate.

Procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Alba Iulia, au început la data de 09.12.2013 urmărirea penală faţă de un număr de 91 de învinuiţi, în cauză existând suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2013, pe raza judeţului Constanţa s-a constituit o grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia.
Această grupare, a fost constituită la iniţiativa învinuitului B.S, cetăţean turc, care deţinea o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România cât şi pe alte rute internaţionale.
Necesitatea constituirii acestei grupări, a rezultat din intenţia infracţională a unor mari vânzători de bijuterii din aur, din România şi Europa, de a primi fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor „la negru”, cantităţi foarte mari de bijuterii din aur, care erau astfel nedeclarate şi vândute ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi alte ţări din Europa.
Activitatea infracţională a grupării infracţionale organizate se realiza pe două paliere.
Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând învinuitului B.S, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor cărăuşi, care folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.
Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost iar în urma topirii lor erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, nu numai pe teritoriul României, ci şi pe teritoriul altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania, ş.a.).
Până în prezent au fost ridicate aproximativ 60 Kg. bijuterii din aur. Cea mai mare cantitate identificată la un transport intern a fost de aproximativ 20 kg.
La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Alba vor fi aduse în vederea audierii un număr de 100 persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.
Sursa: DIICOT

Un comentariu

  1. Liliana Răspunde

    De cativa ani buni, cand citesc titlurile din mass-media ma gandesc ca s-a dat o lovitura mafiei si la Satu Mare unde exista si lucreaza politia contra crimei organizate! Dupa ce citesc in intregime articolele vad ca de fapt politistii satmareni sunt doar a 5-a roata la caruta! Spre exemplu acest dosar o fi fost inceput tot pe vremea coruptului Bebeceanu? Chiar nu isi justifica activitatea in judetul nostru aceasta institutie ori satmarenii sunt toti oameni cu frica Domnului si nu fac asemenea rele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.