Ultima actualizare: azi, 21:31
Locale

Fermierii din Negrești-Oaș vor să se asocieze pentru a beneficia de ajutor de minimis

FERMIERI NEGRESTI OASMiercuri, 22 ianuarie 2014, în sala de festivităţi a Primăriei Negreşti-Oaş, la iniţiativa d-nei primar Aurelia Fedorca, a avut loc o întâlnire cu fermierii, producătorii agricoli şi crescătorii de animale din Negreşti-Oaş şi Tur în scopul informării cu privire la acordarea de către Guvernul României a ajutorului de minimis în valoare de 5.000 euro /asociaţie, din fonduri europene, nerambursabile, pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui.

La sesiunea de informări, alături de d-na primar Aurelia Fedorca, au mai participat Nicolae Domuţa – directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Satu Mare, Gabriel Leş – directorul A.P.I.A., Ştefan Fodor – directorul Oficiului de Consultanţă Agricolă, medicii veterinari din localitate, secretarul primăriei – Radu Grigoraş, Călin Hodas şi mulţi cetăţeni interesaţi de subiect.

Întrucât în prima etapă, perioada 20.11.2013 – 30.12.2013, s-au depus foarte puţine solicitări, s-a iniţiat o nouă hotărâre de guvern prin care se stabileşte o a doua sesiune de depunere a cererilor de finanţare în perioada 01.02.2014 – 15.04.2014.      

La întâlnire s-a prezentat, conform H.G. 859/ 06.11.2013, modalitatea prin care fermierii, producătorii agricoli şi crescătorii de animale, pot achiziţiona aceste utilaje, condiţiile fiind deţinerea a cel mult 5 capete de vaci de lapte şi apartenenţa la o formă asociativă constituită la nivelul unităţii administrativ-teritoriale. În aceste condiţii, se poate achiziţiona un tanc de răcire a laptelui cu o capacitate de max. 1000 l, la un preţ de max. 5000 euro/ asociaţie. Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor într-o singură tranşă, iar autoritatea competentă cu administrarea schemei de ajutor de minimis este A.P.I.A..  

În cadrul discuţiilor, s-a ajuns la concluzia că e absolut necesară înfiinţarea unei/unor asociaţii de profil pentru accesarea acestui program sau al altora viitoare. De asemenea, s-a sugerat înscrierea în programe de reconversie profesională organizate de Oficiul de Consultanță Agricolă.

Alte informaţii suplimentare în acest sens şi consultanţă se pot obţine de la sediul Primăriei Negreşti-Oaş – Registrul Agricol, persoană de contact Călin Hodas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.