„Cetăţenii din municipiul Satu Mare m-au ales pe mine, în calitate de primar, pentru a avea grijă de sănătatea oraşului. Am crezut la un moment dat că sănătatea cetăţenilor din municipiu va fi bine gestionată de către preşedintele Consiliului Judeţean, prin activitatea desfăşurată de Spitalul Judeţean. Pe zi ce trece am constatat că partea aceasta de activitate medicală se degradează. De ce? În primul rând am fost nemulţumit că d-l preşedinte Adrian Ştef când a făcut acea mutare a secţiilor nu s-a consultat cu oamenii cei mai îndreptăţiţi, care cunoscut sistemul de sănătate, care puteau să-l sfătuiască, nici cu Colegiul medicilor, nici cu medici şefi de secţii, nici cu medicii care sunt consilieri judeţeni sau locali”, a declarat primarul.
Acesta a dat exemplul consilierilor locali Ladislau Lang, care conduce clinica Caritas şi a medicului Dumitru Fanea, care a fost director al Spitalului, sau chiar exemplul său, fost director DSP şi managerul unei societăţi private.
„Dânsul a considerat că niciunul dintre aceştia nu are nicio valoare, a încercat legea piciorului în gât şi a pumnului în gură medicului. A creat atâta dezarmonie, medicii sunt timoraţi, unii sunt speriaţi, nu vor să vorbească”, a punctat Coica.
Un alt reproş pe care i-l aduce este investiţia de milioane de euro din secţia de chirurgie cardiovasculară.
„În contextul în care spitale mari şi bine finanţate, cum e Spitalul din Oradea sau cel din baia Mare, nu-şi pot permite să ţină o asemenea secţie, n-am înţeles de ce noi, cu atâta ambiţie personală, am vrut să ne batem cu pumnul în piept că facem noi acea secţie şi că aducem noi jumătate din Europa s-o operăm la noi. Să fim serioşi. Această secţie merge în pierdere, există un medic care vine din când în când, când îşi aduce aminte să facă vreo intervenţie, şi nu cred că o face pe cord deschis. Am investit milioane acolo, putând investi banii în mod judicios, mă refer la secţiile de chirurgie, unde bisturiele sunt ascuţite până nu mai rămâne nimic din ele, pensele nu se închid, foarfecele nu taie, probleme şi probleme cu materialele sanitare, cu medicamentele”, a mai afirmat edilul.
Potrivit acestuia, la secţia de terapie intensivă este cel mai crunt, „pacienţi care sunt între cele două faze, viaţă şi moarte, condiţiile sunt improprii, sunt paturi vai şi vai de ele”
„Astea erau priorităţile spitalului, nu să spoim vreo două-trei secţii, nu vreau să spun de ce şi cu cine, şi să luăm ochii lumii că vai ce reformă am făcut în spital. Deci din punctul meu de vedere, ca şi manager, ca şi primar, am obligaţia să intervin, să-mi apăr cetăţenii”, a mai arătat primarul
În aceste condiţii, soluţia avansat de primar este trecerea Spitalului în subordinea Primăriei.
„Eu vin cu o propunere. Întrucât în calitate de medic, de primar şi de fost manager, am constatat că lucrurile nu merg bine în Spitalul Judeţean şi că d-l preşedinte Adrian Ştef nu ştie să administreze acel spital, propun ca acel spital să treacă în administrarea Consiliului Local. Începând cu 2015 Consiliul Local cu Primăria se angajează că pot să administreze într-un mod corect Spitalul de Urgenţe. Nu este un caz singular, în Bucureşti Oprescu are peste 20 de spitale pe care le-a luat, în alte oraşe spitalele sunt la Consiliul Local nu la Judeţean”, a mai precizat edilul.
Primarul a ţinut să precizeze că pe vremea fostului preşedinte, Csehi Arpad, lucrurile mergeau mult mai bine.
„Recunosc că am avut o bună colaborare cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, d-l Csehi Arpad, în acea perioadă nu se lua nicio decizie fără să se consulte preşedintele CJ, preşedintele Colegiului Medicilor, conducerea spitalului, şefii de secţii, DSP. Erau întotdeauna o echipă şi deciziile s-au luat întotdeauna într-un mod foarte corect şi lucrurile au mers bine. Din momentul când a apărut Adrian Ştef lucrurile s-au încheiat, dânsul e stăpânul, pune piciorul pe gâtul doctorului, bagă pumnul în gură. Mă bucur că medicii şi-au păstrat cumpătul, au rămas în municipiu să lucreze, pentru că atitudinea pe care a avut-o d-l Ştef este fără nici un fel de limite. Eu nu sunt de acord cu modul dânsului de comportare. Din acest moment, că doreşte d-l Ştef sau nu, primarul se va implica în susţinerea sănătăţii”, a spus primarul.
De asemenea, primarul consideră că asupra medicilor se fac ameninţări.
„Nu se fac presiuni, se fac ameninţări în stilul d-lui Ştef. Dânsul probabil e foarte bun karatist, foarte bun luptător dar din punct de vedere al sistemului de sănătate nu are nici un fel de cunoştinţe, nici un fel de educaţie, de pregătire”, a punctat Coica.
Preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, Călin Bumbuluţ, a spus că va lansa o consultare a membrilor referitor la această propunere, urmând să conteze și părerea lor.