Serviciul public de asistenţă socială (SPAS) Satu Mare şi-a prezentat astăzi rezultatele activităţilor desfăşurate în comunitatea sătmăreană în anul 2013.
La prezentarea raportului de activitate au participat primarul municipiului, Dorel Coica, viceprimarii Marcela Papici și Radu Roca, membrii Consiliului Consultativ, reprezentanţi ai serviciilor subordonate Primăriei precum și reprezentanții SPAS.
Asistenţa socială la nivelul SPAS se realizează prin acordarea şi furnizarea de beneficii şi servicii sociale. Cea mai mare parte a activității din anul 2013 s-a axat pe acordarea de beneficii sociale, pentru un număr de 9148 persoane, și anume: alocaţii de susţinere a familiei, ajutor social, subvenţii pentru încălzire, servicii de cantină socială, ajutoare comunitare, indemnizaţii pentru persoane cu handicap. De asemenea 1118 persoane au beneficiat de locuințe sociale și necesităţi cu 96 mai multe decât în anul 2012.
Serviciile sociale au fost furnizate prin: Compartimentul Protecție Socială prin intermediul căruia s-a intervenit în cazul a 286 de copii respectiv 187 vârstnici, Creșele și Centrul Social Prichindel de serviciile cărora au beneficiat 237 copii și familiile acestora, Centrul Social de Urgență pentru Adulți de serviciile căruia au beneficiat 153 persoane fără adăpost şi Centrul Social de Servicii Medicale, care au deservit aproximativ 22000 de elevi.
Situaţia economică a determinat o reducere a bugetului destinat programelor anuale desfăşurate de SPAS în comunitatea sătmăreană, însă cu toate acestea s-au adaptat situaţiei, beneficiind de sprijinul comunităţii locale, oferind diverse donaţii pentru dezvoltarea acestor activităţi.
„Am avut un an greu, cu atribuţii noi privind legea promovării dreptului copilului, plecări de personal din instituţiile de creşă care au fost nemulţumiţi de salarile mici, cât şi profesionişti care au plecat fie în mediul privat sau în străinătate. Dar cu toate acestea, suntem mulţumiţi că în anul 2013 am reuşit recertificarea sistemului de management al calităţii în conformitate cu standardul de referinţă ISO 9001:2008, reacreditarea serviciilor furnizate, continuarea activităților desfășurate de Rețeaua locală de acțiune împotriva violenței în familie”, a declarat directorul executiv SPAS, Doina Văsuț.
Pe viitor, SPAS Satu Mare își propune atragerea de fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea următoarelor servicii: centru rezidențial pentru persoane vârstnice; adăpost/centru de consiliere pentru femei abuzate; întreprindere socială pentru persoane de etnie rromă; întreprindere socială pentru tinerii și adulții străzii; centru de zi pentru copii aflați în situații de risc, precum și elaborarea Strategiei de furnizare și dezvoltare a serviciilor sociale a SPAS 2014-2020
Sa inteleg ca nu isi propune nici acum astia de la SPAS reabilitarea cu bani UE a blocului verde gol de pe Ostrovului? Deci ramane asa cum am stabilit, adica tot asa cum a fost…