Piața imobiliară din Satu Mare s-a stabilizat din punct de vedere al prețurilor, după ce a trecut printr-o criză ce a afectat-o. Dacă în 2008, prețurile cerute de vânzători nu prea scădeau, acum se poartă negocieri înainte de încheierea unei tranzacții. În a această perioadă se caută terenurile agricole extravilane, apartamente cu suprafață mică. La case se observă un efect de domino, în sensul că persoanele care şi-au vândut apartamentele s-au orientat spre case.
Administratorul Costin Alin al agenției imobiliare „Alin imob” a declarat că în acest an cele mai căutate sunt terenurile agricole (extravilane), după liberalizarea pieței. Prețul pentru un hectar pornește de la 2.000 euro și ajunge până la 15.000 euro, în funcție de zona dorită.
Atât anul trecut cât și anul acesta chiriile au cele mai mari cereri, pentru un apartament mobilat și utilat prețul variază între 100-250 euro.
De asemenea și apartamentele cu două, trei camere se vând foarte bine, mai ales prin programul „Prima casă”.
„Programul Prima casă se accesează foarte mult de către tineri, mai ales că de anul trecut creditul este în lei iar dobânzile sunt foarte bune (4,1-4,2%). Orice cumpărător prin „Prima casă” beneficiază de reducerea de 30% la înscrierea proprietăți la notar”, a declarat Alin Costin.
Prețurile pentru un apartament variază în funcție de zona dorită și finisajul acestuia. În zona centrală prețul pornește de la 30.000 și ajunge la 50.000 euro, în cartiere prețul se încadrează între 20.000-30.000 euro, iar în zonele periferice începând de la 10.000.
Datorită faptului că întreținerea și cheltuielile sunt mari, majoritatea cumpărătorilor preferă apartamente cu suprafețe mai mici, cu două sau trei camere.
Dezvoltatorul cartierului Davilas, Cristian Budău Boloban, a explicat că în general tranzacţiile sunt în jurul sumelor pe care le aprobă băncile, familiile care au un venit de 2.000 de lei/lună primesc un credit de până la 30.000 de euro.
„Acest lucru ajută şi la partea de case. În 2011 era un blocaj psihologic care acum nu mai este, lumea e mai relaxată. Banca începe să dea bani. Există un efect de domino, cei care au vândut apartamente cu 20.000 – 30.000 de euro mai pun o sumă de aproximativ 15.000 de euro şi îşi iau case. La noi în 2013 numărul de tranzacţii s-a dublat faţă de anul precedent”, a afirmat Cristian Budău Boloban.
O explicaţie pentru mişcarea pieţei imobiliare este şi creşterea economică de 3,5% înregistrată anul trecut. Acesta susţine că preţurile caselor sunt încă puţin subevaluate, dar probabil va urma o creştere, după piaţă, astfel încât să fie pe deplin justificată construcţia lor.
Un factor important pentru dezvoltarea acestei pieţe îl reprezintă şi factorul politic, care poate să asigure stabilitate economică.