Ultima actualizare: azi, 20:09
Sănătate

Alte vitamine și minerale de bază

 vitamina dVITAMINA D

 Calciul reprezinta numai jumatate din parteneriat: pentru a-l absorbi cum trebuie este nevoie de o cantitate suficienta de vitamina D, pe care o putem obtine, de pilda, prin expunere la soare, dar si din produse precum margarina, cerealele si pestele gras.

 Magneziu

Peste jumatate dintre adolescente nu-si iau doza zilnica recomandata de 300 mg de magneziu. Crucial pentru producerea energiei, magneziul joaca un rol important in metabolismul glucidic si in formarea ADN-ului si a ARN-ului. Exista de asemenea dovezi referitoare la faptul ca magneziul ar putea ajuta la ameliorarea problemelor psihice a tinerilor care sufera de depresie sau oboseala cronica.

Cele mai bune surse sunt:

cereale, nuci, seminte, banane, cacao, pastarnac, avocado, legume cu frunze verde-inchis.

 Prin rafinarea fainei, a orezului si a zaharului se indeparteaza magneziul. Ar fi de preferat sa consumati faina integrala, orez si zahar natural (din fructe). Menstruatia, precum si excesul de cafea sau alcool, priveaza, de asemenea, organismul de acest mineral esential.

Deoarece cea mai mare cantitate de magneziu este stocata in tesuturi, primul semn al unei deficiente il constituie crampele musculare sau durerile de picioare. Deficienta de magneziu are legatura cu sindromul premenstrual. Asa ca daca fiica ta este irascibila in perioada premenstruala, dependenta de junk food si obisnuieste sa consume alcool cand merge la petreceri, e posibil sa aiba deficienta de magneziu. Poti incerca sa rezolvi problema rugand-o sa manance cate o banana in fiecare zi – o rugaminte care ar putea fi acceptata!

 Potasiul

S-a demonstrat, de asemenea, ca doua din cinci fete cu varste cuprinse intre 15-18 ani nu primesc DZR (doza zilnica recomandata) de 2 mg de potasiu. Potasiul regleaza nivelul apei din organism si ajuta la mentinerea sanatatii inimii, a sistemului nervos, a muschilor si a rinichilor.

            Alcoolul si zaharul epuizeaza rezervele de potasiu. Acesta se gaseste din abundenta in: fructe uscate, banane, fructe de padure, legume, lapte.

Simptomele deficitului de potasiu include oboseala musculara si, mai rar, un ritm neregulat sl batailor inimii.

  Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.