În urmă cu trei ani, în luna octombrie a anului 2011, în Coca (com. Călineşti-Oaş) a fost inaugurată casa de tip familial “Casa soarelui”, ca urmare a colaborării comunităţilor din Călineşti-Oaş şi Hofkirchen (Austria). Aici locuiesc 12 copii: unii dintre ei orfani, alţii provin din familii care nu mai pot să le asigure un trai decent iar părinţii unora sunt lipsiţi de nepreţuita libertate, pentru o vreme.
Deşi acestor copii nu le lipseşte nimic din punct de vedere material în acest aşezământ, 16 tineri din grupa de catehizare a Bisericii Ortodoxe din Călineşti-Oaş, elevi la școala din localitate, au simţit că e nevoie de o mai bună integrare a copiilor atât în comunitatea locală, cât şi în cea eclesială.
În acest sens, sub îndrumarea preotului paroh Găvrilă Mihalca şi cea a profesorului Ioan Popa-Bota, aceștia au iniţiat proiectul de educaţie misionar-filantropică “Dăruind vei dobândi!”. Acesta participă la concursul național de proiecte duhovnicești„Sfânta Euharistie – Lumina Vieții Creștine”. Concursul este organizat cu prilejul Anului Omagial Euharistic de către Patriarhia Română.
Menţionăm câteva obiective ale proiectului: integrarea socială a copiilor instituţionalizaţi în casa de tip familial “Casa Soarelui”; integrarea copiilor în comunitatea liturgică; dinamizarea comunităţii parohiale şi implicarea acesteia în cazurile sociale din parohie.
În această primă etapă a proiectului, cei 16 tineri din grupa de catehizare au organizat două acţiuni pentru a colecta fonduri pecuniare. Aceste fonduri vor fi folosite pentru a oferi daruri de Paşti copiilor din casa de tip familial “Casa soarelui”.
Vineri, 7 martie, la şcoala din Călineşti-Oaş, elevii au vândut mărţişoare şi felicitări handmade, ceai, prăjituri, clătite, sandwich-uri şi plăcinte, toate aceste produse fiind rezultatul străduinței lor.
Duminică, 9 martie, în curtea bisericii din Călineşti-Oaş, localnicii au cumpărat cruciuliţe din mărgele, felicitări de Paşti, păpuşi confecţionate din sfoară şi opt tipuri de vederi cu peisaje ce reprezintă împrejurimile și biserica din Călineşti-Oaş. Evident și acestea sunt realizate tot de elevii inițiatori ai proiectului. Obiectele sunt unicate din punct de vedere al realizării lor și, în același timp, „nepreţuite”, fiecare răsplătind efortul copiilor după cuviinţă și putință.
În cadrul proiectului, în spirit ecumenic,va fi organizată în viitor o întâlnire în care vor fi reuniţi atât tinerii din parohie, cât şi cei din „Casa soarelui” unde se dorește vizionarea unor filme educative, urmate de dialoguri constructive pentru toți cei prezenți.
O altă activitate propusă în perioada de dinaintea Paștelui este constituirea unui cor care să-i aducă alături atât pe copiii din “Casa soarelui”, cât și pe cei din grupa de catehizare a Bisericii Ortodoxe din Călineşti-Oaş.
Sub auspiciile Anului Omagial Euharistic, copiii din “Casa soarelui”, dincolo de ierarhizarea impusă de regula concursului, vor câștiga spiritual comuniunea cu semenii și cu Dumnezeu.
Prof. drd. Ioan Popa-Bota