Ultima actualizare: azi, 11:21
Locale

Nepoții Iancului și Frații Zele în concerte la universitățile din Berlin, Hamburg, Viena și Jena

carpatophonia1În perioada 29.04-03.05.2014 grupul folcloric „Nepoţii Iancului“ al moţilor din Sătmăr şi grupul „Fraţii Zele“ vor prezenta la universităţi şi instituţii culturale din Jena, Berlin, Hamburg, Viena, folclor cu adevărat autentic (cules direct de la bătrânii satelor) din zona Ţării Moţilor, respectiv Ţara Oaşului.

Manifestarea nu se va rezuma numai la un simplu concert, ci spectatorii vor avea parte de o introducere etnologică în zonele etnografice deja menţionate, care va fi susţinută de către Prof. Dr. Thede Kahl de la Friedrich-Schiller-Universität, Jena şi Răzvan Roşu, student al aceleiaşi instituţii.

Manifestarea îşi doreşte să prezinte publicului din Occident, două muzici care pot fi considerate drept cele mai arhaice din Ardeal şi reprezentative pentru spaţiul carpatic. În esenţă se doreşte promovarea a două muzici reprezentative pentru Sătmăr; cea oşenească şi moţească, două muzici care cu toate că reprezintă caractere distincte şi arhaice, devin din ce în ce mai marginalizate. Participanţi vor fi: Răzvan Roşu, Nelu Lazea, Raul Curac, Petre Zele, Petrică Zele, Dănuţ Zele şi Giorgiana Ciorbă.

Redăm în continuare comunicatul de presă emis de către Prof. Dr. Thede Kahl, tradus în limba română :

Muzici din regiuni aproape uitate

carpatophonia2Ţara Moţilor şi Ţara Oaşului sunt atractive nu numai ca şi peisaj. Cele două regiuni situate în nordul României sunt de asemenea interesante pentru etnologi. Având o poziţie oarecum izolată în nordul Carpaţilor, oamenii au trăit pentru mult timp mai feriţi, dezvoltând o cultură specifică, cu datini distincte, grai distinct şi bineînţeles muzici distincte. „În Ţara Oaşului muzica este foarte arhaică. Oamenii cânta cu vocea şi cu instrumentele în tonalităţi înalte şi foarte des folosind graiul vechi“, afirmă Prof. Dr. Thede Kahl de la Friedrich-Schiller-Universität, Jena. „Ritmurile din Ţara Moţilor contrastează prin simetricitate şi par mai disciplinate“, menţionează slavistul.  

Muzicienii au fost remarcaţi de către Prof. Kahl în timpul numeroaselor sale călătorii prin Carpaţi. „Majoritatea dintre ei sunt pentru prima oară în Germania şi ne bucurăm foarte mult de vizita lor în Jena“, a spus Thede Kahl, care împreună cu Răzvan Roşu va oferi o introducere etnologică.

Oaspeţii din România nu sunt muzicanţi profesionişti, ci mai degrabă nişte purtători ai tradiţiei moştenite de la o generaţie la alta. Concertul aduce cu toate aceasta o contribuţie importantă, pentru păstrarea vechilor culturi din Carpaţi şi menţinerea lor pe mai departe într-o formă vie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.