Incidentul la Medieşu Aurit, când peste 40 de copii au fost intoxicaţi cu mâncarea primită la grădiniţă, a fost dezbătut astăzi în Colegiul Prefectural, urmând ca Direcţia de Sanitar Veterinară şi pentru Sănătatea Alimentelor şi Direcţia de Sănătate Publică să efectueze controale atât la grădiniţe cât şi la firmele de catering.
Potrivit directorului DSVSA Satu Mare, Nicolae Domuţa, inspectorii vor verifica dacă materiile prime vor fi achiziționate numai din unități autorizate și vor fi însoțite de documente care să ateste calitatea și salubritatea acestor produse, dacă transportul alimentelor se face cu mijloace de transport adecvate, respectarea condiţiilor de temperatură impuse de categoria produsului, dacă se asigură condiţii de depozitare în funcţie de natura produselor. Mâncărurile gătite calde vor fi preparate cu maxim două ore înainte de a fi servite și se vor păstra în tot acest timp la o temperatură de peste 60 grade. Gustările reci vor fi păstrate în condiții de refrigerare, în spații frigorifice special destinate acestui scop, separat de materiile prime. Probele alimentare din fiecare preparat cuprins în meniu trebuie păstrate timp de 48 ore la frigider. În cazul activității de catering, meniul va fi porționat și distribuit beneficiarilor numai în caserole de unică folosință.
De asemenea, se va verifica dacă personalul angajat va avea analizele medicale efectuate.
În cadrul întâlnirii, directorul DSP Satu Mare, Dorina Dragoş Guran, a spus că în judeţ sunt 55 de grădiniţe, din care la 14 hrana copiilor se face de firme de catering. Ea a mai precizat că pentru avizarea meniului ar fi nevoie de un aviz al unui medic, însă în reţeaua şcolară sunt foarte puţine persoane calificate. La nivel judeţean sunt 11 medici şi 46 de asistente, faţă de 30 de medici şi peste 100 de asistenţi cât este necesar.
Prefectul Eugeniu Avram le-a cerut tuturor directorilor să se implice pentru a preveni astfel de cazuri.