Ultima actualizare: ieri, 22:30
Locale

”Arta țesutului – de la fir la cămaşă”. Costumele tradiţionale din Satu Mare, expuse la Muzeul de Artă

Arta tesutului de fir la camasa (8)Muzeul de Artă Satu Mare a găzduit astăzi evenimentul ”Arta țesutului – de la fir la cămașă”, prima activitate în cadrul proiectului ”Reușim prin COOLtură – Valori europene și viitor comun”.

Într-un mediu creat asemănător unei șezătoare, reprezentante ale zonelor Codrului, Oaşului, Bogdandului şi Halmeului și-au prezentat obiectele personale tradiționale, vechi de mai bine de 30 de ani. Îmbrăcate în costume populare, doamnele au fost nerăbdătoare în a povesti tinerei generaţii atât modul de realizare a ţesăturilor, cât şi trăirile personale de la şezătoare.

Potrivit acestora, cu ani în urmă, fetele, încă din copilărie, erau învățate să țeasă la războaie și să brodeze batiste din mătase. Măiestria de a țese o deprindeau în șezătoare, fiind o tradiție a fiecărui sat. Batistele pe care le brodau, le purtau în zona brâului când mergeau la horă, iar în joc batista era ținută de colțuri de către fată și băiat, reprezentând legătura dintre ei.

Din zona Bogdand, reprezentantele au ținut să ne arate câteva peretare create de ele însăși. Pe pânză albă erau țesute imagini cu tineri căsătoriți și mesaje cu îndemnuri de viață, acestea având o vechime de 30 de ani.

Printre obiectele prezentate s-au aflat costume populare, batiste, fețe de perne, păpuși îmbrăcate în port oșenesc, mărgele, trăistuțe și clopuri. Toate acestea au fost admirate de vizitatori, primii fiind ai grădiniței Guliver, urmați de o echipă formată din 18 voluntari de la Colegiul Național „Doamna Stanca”. Aceștia, îmbrăcați în porturi populare, au împărțit flyere prin oraș pentru a mediatiza acest eveniment.

Evenimentul este organizat de Muzeul Judeţean Satu Mare în parteneriat cu Muzeul de Arhitectură şi Civilizaţie Populară a regiunii Transcarpatia din Ujgorod și are ca scop promovarea valorilor tradiționale din județul Satu Mare, a artei țesutului și a costumului popular.

„Este una dintre activitățile pe care noi le-am organizat de-a lungul unui an și jumătate cât e toată durata de implementare a proiectului. A fost gândit ca și un eveniment în aer liber care să vorbească despre ie, despre costumul tradițional din zona Satu Mare precum și despre costum tradițional românesc din zona de Codru, de Câmpie sau zona Oaș, costumul maghiar, șvăbesc sau chiar ucrainean”, a declarat dr. Mara Lobonț Pușcaș, șef secție etnografie-artă la Muzeul Județean Satu Mare.

 

3 comentarii

  1. gramatica Răspunde

    peretare create de ele insasi??? – poate ele insele
    primii vizitatori au fost ai gradinitei??? – poate din partea sau de la gradinita
    mediu creat asemeni unei sezatoare??? – poate unei sezatori
    cind e ziua ta treci pe la consiliul judetean sa primesti gramatica limbii romane

  2. ... Răspunde

    “cand” …

  3. rodi Răspunde

    Arta tesutului fara razboi de tesut? Era normal sa vedem si cum se tese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.