În cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi la Casa Șvabilor din Satu Mare s-a lansat proiectul Dezvoltarea Resurselor Umane în mediul rural din județul Satu Mare – Drum spre ocupare, prin care peste 400 de persoane din mediul rural vor fi informate și consiliate, iar o parte din aceste persoane vor fi calificate și instruite în diverse meserii, care sunt cerute pe piața muncii.
Mai exact, din grupul țintă vor fi selectate 305 persoane pentru care se pregătesc cursuri de calificare și inițiere în diferite domenii.
Potrivit managerului de proiect, Iuliana Klebleev, acest proiect se adresează persoanelor dezavantajate care au ca nivel de pregătire cel puțin gimnaziul, necalificate sau slab calificate cu domiciliul în zona rurală din Satu Mare, iar excluși sunt elevii sau studenții angrenați într-o formă de învățământ.
Inițiatorii proiectului sunt Project Consulting Age SRL în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Asociația Camera Meșteșugarilor Satu Mare, Comuna Turț și Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Satu Mare.
Partenerii vor derula mai multe sesiuni individuale sau de grup pentru grupul țintă. Scopul acestor sesiuni este informarea și conștientizarea participanților în ceea ce privește importanța pregătirii profesionale continue de-a lungul vieții pentru a avea mai multe șanse de ocupare și menținere a unui loc de muncă.
De asemenea Asociația Camera Meșteșugarilor Satu Mare va organiza 14 serii de cursuri de calificare și inițiere în domenii precum: bucătar, ospătar, cofetar, administrator de pensiune, lucrător în pensiune agroturistică, lucrător comercial, tapițer, instalator,operator introducere, validare și prelucrare date. Mai mult, proiectul vine și în întâmpinarea celor care doresc să inițieze o afacere pe cont propriu cu un program de inițiere în domeniul competențelor antreprenoriale pentru un număr de 95 de persoane, derulat în cadrul mai multor serii de cursuri cu o durată de 5 zile de către Project Consulting Age.
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 16 luni, începând cu 31 martie 2014 și are ca obiectiv general creșterea calității în mediul rural din județul Satu Mare. Valoarea proiectului este de 2 milioane de lei, bani cofinanțați din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013.