Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Procedură stufoasă pentru vânzarea terenurilor extravilane

prefectura, terenuri (6)Prefectul Eugeniu Avram i-a convocat astăzi pe reprezentanţii unităţilor administrativ teritoriale din judeţ la o întâlnire pentru a fi puşi al curent cu Legea 17/2014 privind vânzarea cumpărarea terenurilor extravilane.

Aplicarea acestei legi este îngreunată în judeţul Satu Mare deoarece este judeţ de pe frontieră, iar actul normativ prevede obţinerea unor avize suplimentare pentru terenurile aflate la 30 de km de frontieră. Cu toate că procedeul este destul de greoi, şi la această lege s-a lăsat o portiţă, şi anume încheierea unui contract de arendă între vânzător și cumpărător înainte de începerea procedurii tranzacției, astfel încât să se poată invoca dreptul la preempțiune.

prefectura, terenuri (10)Potrivit prezentării făcute, pentru vânzarea terenurilor extravilane este nevoie de o documentaţie complexă, care să includă o cerere depusă la primărie, o ofertă, un extras CF şi obligatoriu documentul  prin care vânzătorul a intrat în proprietatea terenului. Pentru înstrăinarea terenurilor de acum este nevoie de un aviz de la Ministerul Culturii, pentru terenurile aflate în apropierea siturilor arheologice iar pentru cele aflate la 30 km de frontieră de un aviz de la Ministerul Apărării Naţionale, care va consulta instituţii specializate, precum SRI. Avizul de la Ministerul Apărării nu este necesar în cazul preemptorilor. De asemenea, mai este nevoie de un aviz de la Direcţia Agricolă. La înstrăinare trebuie să se ţină cont de dreptul de preempţiune, exercitat de către coproprietari, arendaşi, vecini sau statul român. Un aspect important îl constituie faptul că vor putea fi vândute doar terenurile întabulate, fiind necesară şi o actualizare topografică. Adică nu vor mai putea fi vândute terenurile pe baza numărului topografic din titlul de proprietate ci  doar după obţinerea unui număr cadastral.

Prefectul le-a atras atenţia celor prezenţi să respecte termenele prevăzute de lege, chiar dacă sunt  foarte scurte, altfel riscând să fie acţionaţi în judecată pentru abuz în serviciu sau neglijenţă.

Această lege se aplică doar pentru contractele de vânzare cumpărare a terenurilor, nu şi pentru schimburi sau succesiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.