PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

Pericolul ascuns din muștarul comercializat pe piața românească

Muștarul comercializat pe piața românească are în conținut între 0 și 8 aditivi alimentari (E-uri), în timp ce aproape 45% din produsele studiate nu menționează pe etichetă conținutul de boabe sau de făină de muștar, potrivit rezultatelor unui proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate, derulat de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPS România) – o9atitudine!, potrivit AGERPRES.

În cadrul studiului au fost analizate 29 de produse tip muștar, achiziționate în mod aleatoriu și anonim în luna iulie 2014.

Astfel, în ceea ce privește numărul de E-uri, din cele 29 de tipuri de produse analizate, acesta variază între 0 și 8 E-uri: 34,48% din produsele analizate au în conținut 3 E-uri, 24,13% — 2 E-uri, 13,79 % — 1 E, 10,34% din produsele analizate — 4 E-uri.

Potrivit studiului, 3,44% din produsele analizate conțin 8 aditivi alimentari, în timp ce un procent similar de astfel de produse nu conține niciun fel de E-uri.

De asemenea, în ceea ce privește conținutul de boabe sau de făină de muștar, acesta variază între 15% și 30%, însă aproape 45% din produsele studiate nu menționează pe etichetă aceste ingrediente.

 Gramajul produselor studiate variază între 150 — 500 grame, iar 72,41% din aceste produse menționează pe etichetă valoarea nutrițională. Totodată, 34,48% din produsele de tip muștar menționează și valoarea zaharurilor, care variază între 0,9 și 6,2 grame/100 grame de produs.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor și serviciilor comercializate pe piața românească, derulat de ANPCPPS România — InfoCons în cadrul consorțiului I.C.R.T. — Internațional Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene.

Sursa: www.realitatea.net