În cadrul demersurilor pe care le promovează Consiliul Județean Satu Mare privind cooperarea transfrontalieră, în perioada 27-28 august 2014, o delegație, în frunte cu președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a efectuat o vizită în raioanele Vinogradov și Hust din regiunea Zakarpatia (Ucraina) în vederea inițierii unui proiect de înfrățire între aceste două raioane și județul Satu Mare.
Din delegația sătmăreană au mai făcut parte: Felician Pop și George Negrea ( C.J.C.P.C.T), Robert Laszlo ( Biblioteca Județeană ) și Liuba Horvat ( Muzeul Județean ).
La Vinogradov delegația sătmăreană a fost primită de președintele administrației raionale, Vitali Liubka, Sviatoslav Gal, președintele Departamentului de Turism și Integrare și Vasile Iuhas, șeful Departamentului de Cultură și Tradiție. De asemenea au fost prezenți, primarii Ivan Haiduc din Hija și Vasile Ivașcu din Cerna, promotorii acestor relații de colaborare.
Într-un cadrul festiv, care a avut loc la Biblioteca Raională din Vinogradov, cei doi președinți au semnat un Protocol de intenție privind înfrățirea dintre raionul Vinogradov și județul Satu Mare.
Acest document deschide perspective reale de cooperare economică, culturală turistică și educațională între cele două entități administrative.
Președintele Vitali Liubka și-a exprimat satisfacția, declarând că aceasta este prima vizită a unui președinte de Consiliu Județean sătmărean la Vinogradov și nutrește speranța că această colaborare va fi extrem de utilă pentru implementarea proiectelor europene care vor viza Ucraina în viitorul apropiat.
Președintele Adrian Ștef a subliniat importanța unei reforme administrative urgente în Ucraina pentru că pe fondul descentralizării, activitatea administrativă ar deveni mult mai flexibilă și mai eficientă. Semnarea acestui document este primul pas concret în vederea adoptării hotărârii de înfrățire, de către fiecare administrație.
Delegația sătmăreană a efectuat apoi o scurtă vizită prin raion, la stațiunea balneo-climaterică Vinogradovo, în orașul Korolevo precum și la Hija, unde a fost vizitat fostul punct de trecere a frontierei spre România, închis în 2004. Actualmente, autoritațile caută soluții privind redeschidera acestul punct de frontieră, fapt care ar duce la revigorarea vieții economice și sociale din zonă.
Președintele Ștef a promis că va face demersurile necesare în România, cerând același lucru și președintelui Liubka, pentru urgentarea realizării acestui proiect.
În 28 august a avut loc o întâlnire la Hust cu președintele administrației raionale Vasile Hubal, în cadrul căreia s-a pus la punct calendarul principalelor acțiuni care vizează semnarea unui protocol similar și cu raionul vecin, Hust.
Sursa: Consiliul Județean Satu Mare
Bun, si care-i faza? Cu ce ne ajuta chestia asta?
Stimate domn,
“Faza”, ca sa ma exprim pe intelesul tau, este urmatoarea: tu fiind un postac idiot, lasi comment-uri aiurea doar ca sa te afli in treaba, si bineinteles aceste comentarii reflecta nivelul intelegentei tale, adica zero; daca erai interesat de acest subiect, era foarte simplu sa afli informatii citind articolul (nu doar titlul) sau cautand pe google, dar si normal… tu esti platit sa scrii mizerii, nu sa citesti articole, nu esti tu curios de initiativele care vin in folosul comunitatii noastre si habar nu ai de cooperare, de accesul la finantare UE sau proiecte transfrontaliere.
ok . excursie faina , mincare , bautura ,zimbete false etc , da chair pe mine cetatean ma ajuta cu ceva ??? oare dupa aceasta impletire cu oamenii aia, facturi mai platesc??? sau tre sa-i platesc toate deplasarile lui FELI din bani publici??….
Mai corect, Feli&co.