Ultima actualizare: azi, 20:59
Locale

“Nocturna Bibliotecilor” la Biblioteca Județeană Satu Mare

nocturna bibliotecilor3În seara zilei de vineri, 26 septembrie 2014, s-a dat startul celui mai important eveniment cultural național pe timp de noapte, organizat simultan în majoritatea bibliotecilor publice din România, Nocturna Bibliotecilor. Evenimentul național, inițiat de Asociația Națională a Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România (ANBPR) și susținut de IREX România și Programul Biblionet, ajuns la cea de-a cincea ediție, a avut ca element în premieră participarea bibliotecilor publice din Republica Moldova. Astfel, s-au alăturat campaniei 74 de biblioteci, 44 din România și 30 din Republica Moldova.

Pentru acest eveniment, Biblioteca Județeană Satu Mare și-a deschis porțile la ora 1800, pentru a primi oaspeți și vizitatori cu evenimente speciale, activități culturale, artistice și recreative pe timp de noapte, până după ora 2300.

Programul Nocturnei Bibliotecii Județene Satu Mare a cuprins activități diverse, destinate tuturor categoriilor de public. La ora 1800, în Sala de lectură “Gheorghe Bulgăr”, directorul interimar al instituției, Lacrima Istrăuan, a făcut deschiderea oficială a evenimentului și a prezentat programul. Rolul de gazdă și moderator i-a revenit Paulei Horotan, șefa serviciului relații cu publicul.

Primul punct din program a fost de prezentarea proiectului câștigat de instituția gazdă, “Eu iubesc biblioteca!”. Bibliotecarul și formatorul Raluca Istrate, inițiatoarea proiectului, a trecut în revistă principalele activități ce vor fi derulate în cadrul proiectului și a invitat publicul să participe la toate aceste activități. Finanțat de “Fundația Mereu aproape”, proiectul va beneficia de un număr de 1.000 de cărți care vor fi utilizate în scopul de a stimula lectura și participarea la evenimentele inițiate și organizate în bibliotecă. Toți participanții la Nocturnă au îmbrățișat, la propriu, și au pozat cu simbolul proiectului, un norișor inscripționat cu mesajul “Eu iubesc biblioteca!”.

Programul a continuat cu activități destinate copiilor, în intervalul orar 1830-2000. Primul minirecital de muzică i-a aparținut Ralucăi Dumitru, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială “Constantin Brâncoveanu”, cursantă a Școlii de Arte Satu Mare și membră a Cenaclului “Alfazet”. Raluca a cucerit iremediabil auditoriul, cu vocea și chitara ei. Au urmat apoi activități creative și interactive precum realizarea de desene cu tema “Biblioteca, lume de vis”, proiecția “Poveste din Templul Cunoașterii”, spusă de mascotele de până acum ale Secției pentru copii, Dasy și Azorel, întruchipate de bibliotecarele Rodica Toduț și Mihaela Ungureanu. Cea mai grea sarcină a fost aceea să se găsească alte două mascote ale secției destinate copiilor, pentru că toate mascotele intrate în competiție au primit voturi din partea publicului, astfel că au fost alese toate să facă parte din colectivul Bibliotecii Județene Satu Mare. Un mini atelier de origami a închis seria activităților pentru copii.

Un alt moment muzical a fot oferit participanților de către surorile Hermina și Ștefania Hotca, eleve ale Colegiului Național “Mihai Eminescu”, care au stârnit ropote de aplauze și au revigorat atmosfera cu ritmuri dinamice.

A urmat prezentarea Proiectului “Ștafeta poveștilor”, rezultat al unui parteneriat interjudețean “Biblioteca – ferestre deschise spre nenumărate vieți”. Microfonul i-a aparținut inițiatoarei proiectului, Camelia Dumitru, bibliotecar la Biblioteca Casei Corpului Didactic, apoi bibliotecarilor din sistemul bibliotecilor școlare, cadrelor didactice  și elevilor școlilor incluse în proiect. Activitatea a fost susținută de o expoziție cuprinzând produsele implementării proiectului: reviste, portofolii, desene, semne de carte, mesaje motivaționale, planșe etc.

Acordurile muzicii clasice au pus stăpânire pe Sala de lectură prin intermediul unui minirecital de arii și lied-uri susținut de Mitrașca Rebecca Astrid și prof. Meszaros Gergely de la Liceul de Arte “Aurel Popp”.

Reprezentanți ai Muzeului Județean Satu Mare (Robert Gindele, șeful secției de arheologie și Maria Lobonț-Pușcaș, șefa secției de etnografie și folclor) au fost prezenți pentru a face cunoscute publicului participant ultimele descoperiri arheologice și catalogul de ceramică din colecția  instituției, întărind astfel ideea că alături de biblioteci, muzeele sunt instituții de prim rang ce păstrează și valorifică tezaurul cultural și informațional al lumii.

În jurul orei 2130, s-au alăturat evenimentului Robert Laszlo, directorul adjunct al instituției gazdă, Felician Pop, directorul CJCPCT, Mircea Deac și Florin Pop de la cârma Școlii de Arte Satu Mare, dar și alți oaspeți de seamă. Momentele lirice, oferite de Corina Caterenciuc și Felician Pop, au fost alternate cu acordurile muzicii folk oferite de Raluca Dumitru și George Negrea. Cenaclul tinerilor artiști sătmăreni “Alfazet”, i-a adus în scenă și pe membri trupei “Harp” care au electrizat sala.

Momentul de final le-a aparținut cursantelor Școlii de Arte Satu Mare: Alesia Mândruț, Lucia Bura, Luana Erdös, Melinda Csapos și Raluca Dumitru, prin interpretarea unor serii de piese din repertoriul românesc și cel internațional, reunite sub genericul “Fantezii muzicale”.

La evenimentul organizat de Biblioteca Județeană Satu Mare s-a înregistrat un număr de peste 250 de participanți, existând și momente în care Sala de lectură “Gheorghe Bulgăr” s-a dovedit a fi neîncăpătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.