Președintele Senatului României și candidat la alegerile pentru Președinția României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a fost prezent, în cadrul vizitei sale în capitala Republicii Moldova, Chișinău, la conferința „Românismul în perspectiva europeană”, organizată la Uniunea Scriitorilor. Conferința a fost moderată de către Președintele Uniunii Scriitorilor, domnul Arcadie Suceveanu.
În discursul susținut cu ocazia conferinței, președintele Senatului României a salutat eforturile scriitorilor, ale profesorilor și autorităților din Republica Moldova pentru a-și putea afirma cu putere identitatea culturală națională și vocația europeană.
„Reuniunea de astăzi are loc într-un context politic favorabil pentru Republica Moldova. După decenii de eforturi pe care nu mă sfiesc să le numesc eroice ale intelectualilor de aici de la Chișinău și pentru care vă mulțumesc tuturor celor care sunteți aici de față și tuturor celor care nu sunt aici cu noi, scriitorilor, profesorilor, tuturor celor care au fost timp de atâția amar de ani niște adevărați apostoli ai neamului românesc pe acest pământ chinuit de istorie, după ani și ani de muncă şi eforturi susţinute din partea autorităților, după sacrificii din partea populației, românii din Republica Moldova își afirmă acum cu putere identitatea culturală națională și vocația europeană.
Deja ei s-au apropiat mai mult decât oricând de visul integrării europene, de intrarea in familia țărilor democratice și prospere ale Europei. Știind prea bine că au fost mereu o parte a Europei, românii basarabeni și-au însușit de mult timp valorile integrării europene”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.
Președintele Senatului României a subliniat că „pentru a fi respectați și prețuiți așa cum merităm, trebuie ca identitatea, cultura și vorba românească să fie făcute cunoscute lumii, prin fiecare răsuflare a noastră şi prin fiecare mişcare de condei”.
Călin Popescu-Tăriceanu și-a afirmat convingerea că destinul Republicii Moldova este de a face parte, alături de România, dintr-o Europă unită.
„Pentru Republica Moldova, Europa reprezintă o permanentă și bogată sursă de cunoaștere, de bogăție culturală, de speranță pentru îndeplinirea dezideratului pentru care au luptat strămoșii noștri. Deopotrivă, locul Republicii Moldova și al României nu poate fi decât într-o Europă unită”.
Candidatul la alegerile pentru Președinția României a declarat, în cadrul discursului susținut la Uniunea Scriitorilor, că prin realizarea unităţii culturale şi naţionale, într-un cadru european, românii de pe ambele maluri ale Prutului pot deveni împreună, a şaptea putere a Europei.
„Doar prin realizarea unităţii culturale şi naţionale, într-un cadru european, românii de pe ambele maluri ale Prutului pot deveni împreună, a şaptea putere a Europei. Procesul de afirmare a identităţii culturale româneşti nu a început astăzi, este un proces continuu, complex, început de strămoşii noştri, încă de pe vremea cnezatelor şi voievodatelor medievale şi a fost marcat de influenţe variate din partea vecinilor noştri, cu care am avut diferite tipuri de schimburi culturale care, trebuie să recunoaștem, ne-au îmbogățit ca națiune.
Contribuţia adusă de romani, greci sau slavi se regăseşte şi astăzi în operele marilor noştri oameni de cultură, fie ei scriitori, sculptori sau pictori. Dar, cu toate acestea, suntem unici în această regiune. Unicitatea culturii noastre rezidă în puterea noastră de a depăşi toate obstacolele ce ne apar în cale, în rezistența noastră ca națiune în mijlocul unor popoare cu totul diferite ideologic şi cultural faţă de noi”.
Călin Popescu-Tăriceanu a adăugat că „în cadrul programului meu politic, intitulat „România, a șaptea putere a Uniunii Europene”, cu care candidez la funcția de Președinte al României, susținerea culturii române din Republica Moldova beneficiază de o atenție cu totul specială și de o încurajare pe măsură. Vă confirm încă o dată faptul că, atât pentru mine, cât şi pentru toţi ceilalţi români, Republica Moldova este nu numai o prioritate politică absolută, dar mai cu seamă, o parte componentă din sufletul nostru naţional comun”.
Sursa: PLR Satu Mare
Povesti taraciniene, abureli peleriste, gogosi electorali.