Ultima actualizare: ieri, 22:30
Totul despre sex

Frotiul cervical și cancerul de col uterin

cancer-colEste important sa iti faci annual un frotiu pentru prevenirea cancerului cervical. Nu exista cauze evidente ale aparitiei cancerului cervical, totusi acest lucru se intampla si poate fi letal.

Frotiul cervical nu este un test de depistare a cancerului, ci mai degraba un test de detectarea celulelor atipice, care netratate, pot deveni canceroase. Frotiul consta in raclajul catorva celule de pe cervix, folosindu-se de o spatula. Celulele cervicale sunt trimise la laborator pentru analiza. Medicii recomanda ca toate femeile cu varste cuprinse intre 25-49 de ani sa faca un frotiu cervical cel putin odata la 3 ani, iar cele cu varsta cuprinsa intre 50 si 64 ani, la maximum 5 ani. Femeile de peste 65 de ani trebuie sa fac testul numai daca nu si l-au facut la varsta de 50 de ani sau daca la un test facut recent a reiesit prezenta unor celule atipice.

Desi medicii specialisti au cazut de acord asupra faptului ca, in cazul femeilor mai in varsta, frotiurile cervicale nu sunt in mod normal necesare, pentru femeile tinere se considera ca poate  fi tarziu sa faca primul frotiu de abia la varsta de 25 de ani, mai ales daca si-a inceput viata sexuala cu mult inainte de 18 ani. Daca esti o femeie activa sexual, fa-ti primul frotiu imediat ce ai implinit 20 de ani.

Chiar daca inainte si adolescentele faceau teste asemenatoare, acest lucru nu este recomandat nu numai pentru ca in randul fetelor foarte tinere cazurile de cancer cervical sunt extrem de rare, dar si pentru ca rezultatele nu sunt concludente, intrucat, la aceasta varsta, cervixul este inca in dezvoltare, suferind o serie de trasnsformari.

 

HPV un virus deloc de neglijat

 Se stie ca frotiurile regulate permit depistarea timpurie si tratarea la timp a celulelor atipice, prevenind astfel 75% dintre cazurile de cancer de col uterin. O situatie incurajatoare, dar departe de a fi ideala. Prevenirea acestui tip de cancer ar putea fi imbunatatita prin testarea impotriva HPV.

S-a confirmat ca la originea cancerului cervical sta virului HPV (Human Papiloma Virus). Exista peste 200 de tipuri de HPV. Cele mai multe sunt inofensive, in timp ce altele duc la aparitia negilor, mai ales pe maini si pe picioare. Prin contact sexual se pot transmite aproximativ 40 de tipuri de HPV. Unele pot duce la veruce genitale vizibile, iar recent s-a descoperit ca exista 15 tipuri care nu provoaca semne vizibile, dar la nivel celular pot cauza transformari care duc la aparitia cancerului.

Se pot face teste pentru depistarea infectiilor cu risc crescut dde HPV, multi specialisti fiind de parere ca aceasta este cea mai buna metoda de a le identifica pe femeile cu risc crescut de aparitie a cancerului cervical.

Intre 50-80% dintre femeile care au fost active sexual vor fi infectate cu HPV, dar in cazul multora dintre acestea infectia este trecatoare, virusul fiind eliminat din corp. De acees de multe ori, un test pozitiv poate fi o sursa nefondata de teama. In plus, daca se descopera ca esti infectata cu HPV, nu exista un tratament impotriva acestui virus. Dar in acest caz se impun frotiuri cervicale periodice pentru a verifica daca au loc transformari nedorite la nivelul cervixului. Din fericire, doar un procent redus dintre femeile infectate dezvolta celule atipice. Fumatul este unul dintre factorii care cresc riscul – chimicale toxice din fum se pare ca fac cervixul mai sensibil la actiunea HPV. Un factor de risc il constituie inceperea timpurie a vietii sexuale, prin expunerea la virus a cervixului imatur. Vestea buna este ca au aparut vaccinuri impotriva HPV, disponibile atat in Marea Britanie, cat si in multe tari din Europa. Acestea previn cancerul de col uterin, herpesul genital  si alte afectiuni cauzate de tipurile de HPV implicate in dezvoltarea cancerului de col uterin.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.