Poveștile României ascunse vor fi etalate în fotografii spectaculoase în cadrul celei de-a V-a ediții a expoziției naționale de fotografie ”Versus dar împreună„, al cărei vernisaj va avea loc sâmbătă, de la ora 16.00, la Muzeul Țării Oașului din Negrești-Oaș.
La eveniment participă peste 20 de fotografi profesioniști, unii dintre cei mai buni din țară. Organizatorii expoziţiei ce va prezenta două genuri de fotografie, fotografie documentară şi fotografie de artă, sunt fotografii negreșteni Remus Ţiplea, Emilian Moldovan şi Romeo Komaromi. Evenimentul este susținut de Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș.
La eveniment participă nume foarte cunoscute şi importante din fotografia românească contemporană. Astfel, vor expune Alecsandra Raluca Drăgoi, Anca Cernoschi, Anca Mitroi, Bogdan Boghiţoi, Cristina Venedict, Daniel Bălţat, Emilian Moldovan, Fabian Zoltan, Gabriel T.Bălălescu, George Popescu, Hajdu Tamaş, Komaromi Romeo, Lviu Cocicodar, Marin Moldovan, Marius Vasiliu, Petruţ Călinescu, Remus Ţiplea, Sorin Vidis, Tatiana Volontir, Tadao Shibata, Tibor Laszlo Olah, Vasile Doroloti, Vlad Edtenie.
Organizatorii expoziției vin cu colecții de fotografii în care zugrăvesc esența Țării Oașului. Emilian Moldovan a surprins în fotografii un obicei – spectacol al Țării Oașului, nunta. Mai exact, fotografiile surprind în ipostaze uimitoare miresele din zonă. De altfel, o mireasă mândră se află și pe afișul expoziției. Remus Țiplea, fotograful care a făcut furori în toată lumea cu Bulbucații săi, își prezintă, pentru prima oară în public, colecția ”Religiile”, la care lucrează de trei ani. Cel de-al treilea organizator, Romeo Komaromi, expune în fotografii „mineriul Țării Oașului”, acel albastru greu de descris cu care, pe vremuri, oșenii își zugrăveau casele.
Printre fotografii prezenți se numără Petruț Călinescu, devenit cunoscut în toată lumea după celebra serie de fotografii „Mândrie și Beton”. Acesta va expune o colecție de fotografii realizate în „Veneția„ Nigeriei, un oraș pe ape despre care lumea abia a auzit.
Una dintre cele mai spectaculoase colecții îi aparține Alexandrei Raluca Drăgoi, cea care a câștigat premiul concursului internațional Sony Awars 2013. Ea aduce la Negrești –Oaș fotografia câștigătoare, parte a foto-reportajului despre obiceiul ursului din Moldova.
Dramele și existența minerilor din Valea Jiului este redată în fotografii emoționante de fotograful George Popescu. Acesta prezintă la Negrești-Oaș un documentar despre prezentul si viitorul Văii Jiului.
Din Maramureș, Hajdu Tamas și Tibor Laszlo Olah vin cu o colecție ”street view”, care prezintă bizareriile vieții de zi cu zi din Baia Mare și nu numai.
Din Satu Mare, Tadao Shibata, japonezul care fotografiază Maramureșul și Oașul, vine și el cu o colecție impresionantă despre oameni și locuri. Bogdan Boghițoi și Sorin Vidis vin cu un alt proiect de suflet, ”Oina”, și cu fotografii surprinse în cadrul unui sport traditional în România.
De asemenea, Anca Mitroi va expune fotografie dintr-o serie fine art.
În premieră, la Negrești –Oaș va fi expusă colecția Costică Acsinte, ”românul anonim” care a suprins poveştile demult uitate ale unor români de la începutul secolului trecut. Arhiva lui Costică Acsinte, fotograf profesionist care vreme de peste 60 de ani, între 1916 şi începutul anilor 1980, a umplut mii de filme şi plăci fotografice cu chipuri, locuri şi evenimente din viaţa judeţului Ialomiţa, a fost recuperată în format digital de Cezar Popescu, fost jurist şi pasionat de fotografie.