Ultima actualizare: azi, 18:20

Locale

Primele operații endoscopice oculare din România, efectuate la Satu Mare (FOTO&VIDEO)

Levai Lehar, Rado Gabor (35)În premieră națională, la Satu Mare au loc intervenții chirurgicale oftalmologice la nivelul retinei folosind tehnica de endoscopie oculară. Este vorba despre o tehnică nouă în România care utilizează un endoscop ocular special care permite vizualizarea unor părți anatomice ale ochiului care de altfel cu tehnicile disponibile în prezent în țară nu a ar fi posibile.

Primele operații endoscopice oculare din România au fost efectuate la Centrul de Chirurgie Vitreo-Retiniană Vitreum Satu Mare de echipa formată din dr. Levai Lehar, prof. dr. Rado Gabor și asistați de inginerul de sistem din Polonia ing. Robert Mercik.

“Sunt entuziasmat şi foarte bucuros că împreună suntem făptaşii unei premiere în România. Ieri am efectuat primele intervenţii endoscopice, asemenea intervenţii încă la noi în ţară nu au fost efectuate. Am făcut aceste operaţii cu un aparat special, un endoscop ocular, un aparat produs în America. Asemenea tehhnologii sunt utilizate în centrele de chirurgie vitreo-retiniană din vestul Europei, deci în clinicile specializate pentru asemenea operaţii”, a declarat Levai Lehar.

Acest aparat este similar celor utilizate în endoscopia abdominală, doar că acesta are grosimea unui ac de seringă, sub 1 mm.

Levai Lehar, Rado Gabor (23)Prof. dr. Rado Gabor a explicat că acest aparat este unul foarte important, şi că de-a lungul timpului tehnologia s-a schimbat foarte mult, acest tip de intervenţie fiind inimaginabil când şi-a început cariera. 

Ing. Robert Mercik, reprezentantul firmei care a furnizat aparatul, a spus că astfel de aparat mai există în zonă doar în Ungaria şi în Polonia, şi speră ca în România vor mai fi astfel de aparate în beneficiul pacienţilor.

Cu această nouă tehnică pot fi tratate boli foarte grave care duc la atrofia oculară (stafidirea ochiului), pot fi abordate patologii complexe de la nivelul retinei, cum ar fi hipotonia oculară (care prin tehnicile de vizualizare deja existente ar fi greu sau chiar inabordabile), sau la nivelul polului anterior, cum ar fi glaucomul, reprezentând în această boală o alternativă terapeutică eficientă.

Endoscopia oculara face parte din arsenalul terapeutic al clinicilor specializate pe chirurgia retinei din vestul Europei, unde pacienţii care suferă de boli grave ale retinei cum ar fi retinopatia proliferativa care poate duce la atrofie oculară sau pacienții cu forme mai grave de glaucom beneficiază de această tehnică chirurgicala.

Echipa chirurgicală formată din specialiștii în chirurgia vitreo-retiniană dr Levai Lehar, medic oftalmolog la Clinica Vitreum din Satu-Mare si Prof. Dr. Rado Gabor din Budapesta au efectuat ieri primele endoscopii oculare din România. Au fost operați trei pacienți: doi din județul Satu Mare și un pacient din Maramureș.

Levai Lehar, Rado Gabor (31)

Pacienta în vârstă de 67 de ani cu vitreoretinopatie proliferativă ce a dus la hipotonie oculară a fost operată prin endoscopie retiniană petru prevenirea atrofiei oculare. Doi pacienți cu vârste de 55 și 60 de ani cu glaucom grav, refractar la tratamentul aplicat până în prezent, de asemenea au beneficiat de intervenție chirurgicală endoscopică în vederea reducerii presiunii intraoculare.

Endoscopul ocular este fabricat în Statele Unite ale Americii, iar investiția clinicii în acest aparat a fost de aproximativ 80.000 euro. O parte din echipamentele Centrului de Chirurgie Vitreo-Retiniană Vitreum Satu Mare sunt de ultimă generație și achiziționate printr-un proiect european în valoare de sute de mii de euro.

Pe lângă faptul că Centrul Vitreum este specilizat pe operații pe retină, clinica oferă posibilitatea de a efectua operații de chirurgie refractivă pentru reducerea dioptriilor, cataractă, glaucom cu tehnologie de cea mai înaltă performanță.