Spitalul Județean de Urgență, în colaborare cu Consiliul Județean Satu Mare, a organizat astăzi, o acțiune de prevenire, depistare precoce, control și tratare a acestei maladii, precum și a eventualului sindrom de intoleranță la glucoză, care afectează tot mai mulți oameni. Cadrele medicale efectuează teste de glicemie, se ia tensiunea arterială, se fac teste de colesterol, trigliceride, etc. Persoanele care au valori mari ale glicemiei, li se vor efectua teste suplimentare. Întreaga acțiune este supravegheată de personalul Centrului de Diabetologie Satu Mare.
Acțiunea se desfășoară astăzi, între orele 9-17 la Spitalul Vechi din municipiul Satu Mare, eveniment la care a participat și conducerea Consiliului Județean și a Prefecturii Satu Mare.
Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a mulțumit cadrelor medicale a Spitalului Județean și a Centrului de Diabetologie pentru acțiunea întreprinsă pentru cetățenii județului Satu Mare.
„Din păcate, diabetul este o boală care are o extindere destul de mare şi la nivel mondial. Vorbim despre 370 de milioane de cazuri şi, din păcate, până în 2030 am putea să ajungem la jumătate de miliard de astfel de pacienţi. Boala depistată din timp poate fi ţinută sub control. Toate aceste acţiuni vin în sprijinul populaţiei, încearcă să dea şi o educaţie, să vadă că noi suntem deschişi în a-i putea ajuta în depistarea acestei boli. Sigur, testele de glicemie sunt extrem de importante, cred că din păcate indiferent de vârstă trebuie să fim conştienţi de acest lucru, iar ceea ce facem noi, Consiliul Judeţean şi Spitalul Judeţean de Urgenţă, venim în sprijinul sătmărenilor şi încercăm să îi avem sănătoşi, să îi avem partenerii noştri, să îi avem prietenii noştri şi să nu îi avem pacienţi ai spitalului. Sperăm ca aici să vină doar la asemenea acţiuni, ca să vadă câte lucruri frumoase am făcut în infrastructura de sănătate a judeţului şi cum am reabilitat Spitalul Judeţean de Urgenţă”, a declarat Adrian Ștef.
Mircea Govor, vicepreședintele Consiliului Județean, a atras atenția asupra faptului că acțiunea din acest an este finanțată în totalitate de Consiliul Județean Satu Mare și fără implicarea vreunei firme private sau laborator medical privat.
„Mă bucur să ne întâlnim azi la această acţiune, care este o acţiune menită să prevină diabetul. Îl avem aici pe domnul doctor Silaghi, căruia personal îi mulţumesc pentru tot ceea ce face pentru cei care suferă de diabet în judeţul Satu Mare, care, din păcate, sunt foarte mulţi. Este o acţiune la care eu am ţinut foarte mult, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi cu colegul meu Rudolf Riedl ca să o organizăm noi pentru că instituţia cea mai importantă din judeţul Satu Mare este Consiliul Judeţean. Şi nu ni se pare normal nouă să apelăm la sponsori. Noi nu avem nevoie de sponsori. Consiliul Judeţean este în măsură să finanţeze orice acţiune la nivel judeţean în folosul cetăţenilor. Deci, chiar dacă se supără unele firme, dacă se supără unele organizaţii să uite, atâta timp cât noi conducem, Consiliul Judeţean. Şi nimeni nu îşi va face publicitate pe spinarea sistemului de sănătate din judeţul Satu Mare sau pe spinarea Consiliului Judeţean. Nu îmi rămâne decât să adresez sătmărenilor să aibă încredere în noi. Atâta timp cât vom conduce Consiliul Judeţean, sistemul de sănătate din judeţul Satu Mare va fi altul. Într-adevăr, acele practici cu sponsori s-au făcut în perioada în care în sistemul de sănătate din judeţ era nenorocire. Apelau pentru renovarea unei încăperi şi deja sponsorii îşi puneau acolo eticheta. Noi nu avem nevoie de niciun sponsor, suntem în măsură să finanţăm orice acţiune în folosul cetăţenilor. Le mulţumesc tuturor celor care fac parte din sistemul de sănătate din judeţul Satu Mare, pentru tot ceea ce fac pentru oamenii care au probleme din judeţul Satu Mare”, a spus Mircea Govor.
Prefectul Eugeniu Avram a participat și el la acțiunea de la Spitalul Vechi, afirmând că în calitatea lui de medic veterinar, este extrem de important ca oamenii să-și facă analizele din timp pentru a depista eventualele boli care pot fi vindecate sau ținute sub control.
„Am venit din solidaritate faţă de cetăţenii care vor participa şi care se vor bucura de acest eveniment, în sensul că vor avea ocazia să îşi testeze glicemia şi aş vrea să dau un semnal pentru cei care nu au venit ca să vină cu toţii. Este o ocazie oportună pentru a-şi testa sănătatea. Nu înseamnă că neapărat trebuie să fi speriat din acest punct de vedere, dar dacă avem aceste analize făcute putem depista din timp această boală. Acum vorbesc în calitate de medic veterinar. Cu cât depistezi boala mai repede cu atât posibilitatea de a te recupera este mai mare. Trebuie să fim atenţi cu sănătatea noastră, pentru că odată pierdută este foarte greu de recuperat”, a afirmat prefectul Eugeniu Avram.
În fiecare an, în ziua de 14 noiembrie, în întreaga lume, este marcată “Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat”.
nu vi rusine PSD-stilor..iarasi in campanie iarasi inainte de alegeri..dar sunt curios ca intre timp fiecare asistenta sugera pacientului sa voteze cu Ponta? sau nu inteleg cum decurg aceste lucruri..doar sobolanilor de la PSD poate sa nu-i fie rusine ca sa apara in ultima suta de metri cu ceva idee cu care sa mai prosteasca un pic oamenii inainte de alegeri..picati-va pe fata in 17 Noiembrie dar bine de tot!
Nici eu nu inteleg multe…
1. De ce sunt atat de agresivi PDL-istii ? Stiu ca-s pe marginea prapastiei…dar, chiar asa ?
2. Daca nu esti PDL-ist, esti sobolan ??? 🙂 …