Ultima actualizare: azi, 17:34
Locale

Peste 700 de sătmăreni au fost în audiențe la Prefectura Satu Mare

Institutia Prefectului (6)Reprezentanţii Instituţiei Prefectului Judeţului Satu Mare au primit în acest an în audienţe peste 700 de sătmăreni care au ridicat diferite probleme. Prefectul Eugeniu Avram a prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, câteva din realizările anului care se încheie şi din priorităţile pentru anul viitor.

În perioada 01.01.2014-09.12.2014 Instituția Prefectului Județului Satu Mare a organizat 39 de ședințe de audiențe la sediu și 13 localități de pe raza județului. În Satu Mare s-au prezentat 348 persoane din care 132 (38%) au domiciliul în municipiul Satu Mare. La audiențele din teritoriu s-au prezentat 377 persoane cu domiciliul în localitățile unde s-au organizat audiențele precum și din cele aparținătoare comunelor respective.

 Principalele probleme invocate de cetăţeni au fost: fond funciar – 58%, edilitar gospodărești – 13%, despăgubiri – 2%, mediu – 0,5%, ordine publică – 0,5%, pensii – 3%, ajutor social – 9%, ocuparea unui loc de muncă – 4%, locuințe  – 2%, reclamaţii între vecini – 4% sau lămuriri cu privire la punerea în aplicare a unor sentințe judecătorești – 4%.

Toate sesizările cetățenilor au fost înregistrate și s-a procedat la analizarea aspectelor semnalate în vederea luării măsurilor legale necesare. Săptămânal se prezintă Prefectului, de către consilierul cu relații publice, informare cu privire la modul și stadiul de soluționare a problemelor sesizate în cadrul audiențelor.’

Unele dintre probleme au fost rezolvarte în cadrul ședinței, prin informarea persoanei cu privire la măsura luată, pentur altele persoanele au fost îndrumate către autorități abilitate în rezolvarea problemelor conform specificului acestora iar în alte cazuri s-au înaintat adrese, spre competentă soluționare, către instituții cu atribuții desemnate prin lege, urmărindu-se termenul de răspuns (rezolvare).

Pentru anul nou, prefectul Eugeniu Avram a păstrat o parte din prioritățile din 2014, și anume:

1.Organizarea şi susţinerea audienţelor atât la sediul Instituţiei Prefectului cât şi în teritoriu, conform programului prin care prefectul ia pulsul problemelor cetăţenilor, modul lor de soluţionare de către instituţiile abilitate, identificarea disfuncţionalităţilor de comunicare dintre instituţii şi cetăţeni, respectiv rezolvarea imediată a acestora

2. Finalizarea implementării Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Satu Mare este primul judeţ din ţară care a finalizat procedura. De asemenea, prefectul a avut o preocupare deosebită pentru ca specialiştii care au efectuat inventarierea terenurilor să-şi primească plata. Ieri(luni, 22 dec.2014) s-a primit informarea potrivit căreia s-a semnat ordinul de plată de către ANCPI, aşadar suntem şi aici fruntaşi.

3.Combaterea evaziunii fiscale pe teritoriul judeţului

În baza ordinului prefectului nr.343/2012 s-a constituit Grupul de lucru pentru contracararea contrabandei cu țigări pe raza județului Satu Mare. Grupul de lucru este constituit de către instituțiile cu atribuții în acest domeniu,  care au întocmit Planul de acțiune și modelul de raportare săptămânal al acțiunilor întreprinse. Pe baza acestor rapoarte săptămânale este întocmit un Centralizator lunar al rezultatelor obținute prezentat prefectului județului. Analiza acestor rezultate, precum și greutățile, obstacolele întâmpinate și propuneri de măsuri, sunt discutate în ședințele Grupului de lucru care au loc trimestrial. Datorită acestor măsuri evaziunea fiscală în judeţul Satu Mare a scăzut, dovada concretă fiind cifrele din centralizatoare. În ultima şedinţă a Grupului de lucru pentru contracararea contrabandei cu țigări pe raza județului Satu Mare am solicitat instituţiilor să prezinte tematica verificărilor din luna decembrie. Se verifică transportul de material lemnos, respectiv transportul şi comercializarea brazilor, magazinele de jucării, fructe-legume, băuturi alcoolice, alimente, petarde şi artificii. De asemenea, în această perioadă se acordă o atenţie deosebită comercializării produselor din carne, respectiv efectuarea examenelor trichineloscopice pentru sănătatea consumatorilor.

4. Îmbunătăţirea relaţiilor cu mediul de afaceri

Deziderat – parteneriat real cu mediul de afaceri deoarece economia este, cu siguranță,  motorul dezvoltării societății și creșterea economică poate aduce bunăstare.

Parteneriat concretizat într-o suită de evenimente și acțiuni :

– “Economia sătmăreană – perspective pozitive” – eveniment dezbatere unde am reușit antrenarea într-un dialog constructiv a administrației central, locale și a mediului de afaceri;

–  “Eurotehnicus” – o competiție de  creativitate tehnică adresată elevilor , în scopul de a crește atractivitatea învățământului tehnic profesional;

–  “Prezența Universității Tehnice din Cluj Napoca – Factor cheie în dezvoltarea economiei sătmărene ”, eveniment care se înscrie în linia demersurilor  Instituției  Prefectului – jud. Satu Mare pentru  promovarea  învățământului superior tehnic la Satu Mare.

– Conferința “Perspectivele învăţământului dual în judeţul Satu Mare”  eveniment organizat împreună cu partenerii din organizațiile patronale DRW și Camera Mesteșugarilor, urmare a interesului  manifestat de mediul de afaceri sătmărean privind învățământul dual, cu scopul declarat de a demara acest tip de învățământ și în municipiul Satu Mare începând cu anul școlar 2015-2016 pentru replicarea experienței acestui tip de învățământ la Carei (Parteneriatul POLIPOL și CONTITECH cu Liceul Tehnologic Simion Bărnuțiu aflându-se deja la prima generație de absolvenți).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.