Ultima actualizare: ieri, 21:15
Locale

Alergiile şi intoleranţa la mâncare

alergii de primavara, remediiAlergiile sunt provocate de o reactie anormala a sistemului imunitar al organismului in contact cu o anumita substanta care in mod normal nu este nociva. Alergiile pot fi provocate de

–        substante din atmosfera care pot cauza guturai de fan rinita alergica sau astm

–        anumite alimente care pot starni o reactie undeva la nivelul tractului digestiv

–        substante cu care ai intrat in contact – o substanta neplacuta, un alergen, care pot declansa o reactie severa si instantanee in intregul organism, ducand la aparitia unor umflaturi pe corp si inflamarea peretelui traheei, care poate impiedica aerul sa ajunga la plamani si poate duce la deces

–        reactie alergica la nivelul pielii, care cauzeaza dermatite si eczeme

Substantele care provoaca de obicei reactii alergice la nivelul traheei sunt firele de polen, acarienii din praf, parul si excrementele animalelor (in special cele ale cainilor si ale pisicilor).

Printre alimentele care provoaca reactii alergice se enumara unele specii de nuci, pestele, scoicile, ouale, fructele rosii in special capsunile. Intepaturile de insecte, indeosebi cele provocate de viespi, precum si unele pastile, mai ales antibioticele, sunt si ele cauze frecvente  ale reactiilor alergice. In cazul alergiilor autentice, cu cat intri mai mult in contact cu alergenul, cu atat sistemul imunitar este mai sensibil, iar reactiile devin din ce in ce mai severe. De aceea prima oara cand ti se administreaza penicilina s-ar putea sa te confrunti cu niste simple mancarimi de piele, iar a doua oara sa fii afectat de o urticarie rosie severa.

Intoleranta este diferita, pentru ca sistemul imunitar nu este implicat – mai degraba compusii organici din mancare cauzeaza un efect asupra tesuturilor din corp.

 Tipuri de intoleranta

–        aminele din ciocolata, branza, vin rosu provoaca migrene

–        histaminele care se afla in somon si in ton pot cauza greata si voma

–        nedigerarea completa a alimentelor, de exemplu a graului, provoaca gaze si balonare

 

Diagnosticul si tratamentul

Alergiile autentice la mancare sunt rare, afectand numai 1% din populatia globului, desi in ultimul timp, numarul celor afectati a cunoscut o crestere usoara.

Alergia la o anumita substanta poate fi depistata cu ajutorul unor teste sanguine sau prin teste prick, pentru reactii anormale ale pielii se folosesc si testele cu plasturi.

Desigur in cazul alergiilor cel mai bine este sa previi decat sa vindeci, asa ca cel mai bun mijloc este evitarea contactului cu alergenii, dar acest lucru nu este intotdeauna posibil. Reactiile alergice moderate pot fi tratate cu tablete antihistaminice, dar pentru reactiile severe este nevoie de adrenalina.

Desensibilizarea este folosita tot mai mult in prezent, in cazul persoanelor cu alergii severe, de exemplu intepaturile de viespe sau la alune. Persoanei in cauza i se administreaza cantitati foarte mici din substanta care ii provoaca alergia, in ideea ca sistemul imunitar se obisnuieste si nu mai reactioneaza atat de anormal. Aceasta procedura este periculoasa si se face doar in spitale unde exista echipamente de resuscitare.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.