Concursul culinar s-a desfășurat sâmbătă, 17 ianuarie, iar organizatorii au pregătit un adevărat spectacol artistic și pe scena amplasată pe terenul evenimentului. Vizitatorii au avut ocazia să privească bucătarii la prepararea specialităților culinare din porc, dar și să cumpere produsele proaspăt pregătite. Ca în fiecare an, fiecare echipă și-a ornat standul cu elemente tradiționale, specifice zonei din care face parte, prepararea la vedere a bunătăților din porc fiind o atracție pentru vizitatori.
Încă de la orele dimineții, organizatorii au chemat echipele pentru sacrificarea animalelor, începând apoi cu ardoare tranșarea și prepararea cârnaților, caltaboșilor, sângeretului, torosului, tocănițelor, supelor, gulyasului și altor specialități. Dar pentru că din porc nu se fac doar preparate de bază, echipele au servit vizitatorii cu haioșe, pogăcele cu jumări, sărățele, pregătite cu o zi înainte, ca aperitiv pe lângă pălinca tradițională oferită la discreție.
Bucătarii s-au întrecut în prepararea cârnaților și caltaboșului, vizitatorii având ocazia de a degusta preparate mai puțin obișnuite, cu condimente și mirodenii mai speciale. Produsele finale te îmbiau nu numai vizual ci și olfactiv.
Și pentru că până la urmă este un concurs culinar, juriul de specialitate a avut șansa de a degusta zeci de preparate, și toți cei participanți la eveniment au fost premiați. Sătmărenii s-au întors și de această dată cu premii de la Napkor, titlul de Cel mai bun măcelar fiind atribuit echipei din Viile Satu Mare, Cel mai bun caltaboș și sângerete a fost câștigat de echipa din Ardud, iar echipa GAL Sud-Vest Satu Mare a câștigat titlul de Cea mai bună prezentare. La ediția de anul trecut cel mai bun măcelar a fost desemnat din Căpleni, care în acest an a avut onoarea de a sacrifica cel mai mare porc din concurs, acesta având peste 400 de kg.