Prefectul Eugeniu Avram s-a întâlnit astăzi cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea problemei oamenilor străzii, dar şi cu reprezentanţii ONG-urilor care se implică în ajutorarea celor care nu au un acoperiș deasupra capului. Şi-au prezentat activitatea voluntarii de la serviciul de Ajutor Maltez, ai asociaţiei Stea, dar şi reprezentanţii SPAS Carei şi Satu Mare.
Cea mai dificilă problemă a fost ridicată de către administratorului refugiului de noapte din municipiul Satu Mare, Daniel Săveanu. Acesta a explicat faptul că serviciile de cazare pe timp de noapte şi cele de consiliere ar trebui în mod normal să fie oferite timp de un an, însă pentru că mulţi dintre cei care nu au unde să doarmă nu reuşesc să se reintegreze, s-a ajuns ca unii să beneficieze de serviciile acestui centru de opt ani ei neavând efectiv o altă variantă. Chiar dacă mulţi dintre oamenii străzii reuşesc să înveţe o meserie, aceştia sunt foarte greu angajaţi, sunt etichetaţi, angajatorii îi evită. Grupa cu cea mai mare probleme este cea cuprinsă între 55 și 65 de ani, oameni care nu au nicio șansă să își găsească de lucru ca să-și permită o chirie.
Daniel Săveanu a arătat că ar fi necesar un alt centru, unde acest persoane să beneficieze de servicii, problema neputându-se rezolva la refugiul de noapte, unde primesc hrană rece și loc de dormit pe timpul nopții. El a solicitat ONG-urilor care dispun de fonduri să se orienteze spre această problemă şi să deschidă un astfel de centru.
După mai multe discuţii cu cei prezenţi, prefectul Eugeniu Avram a propus constituirea unui grup de lucru care să elaboreze un proiect ce va fi supus atenţiei Consiliului Judeţean şi primăriilor. Există şi posibilitatea ca acest centru să fie finanţat din fondurile Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
Prefectul i-a rugat pe cei responsabili să se implice, astfel încât în termen de trei luni să existe deja o variantă de proiect ce poate fi susţinută pentru finanţare.