Ultima actualizare: azi, 17:34
Sport

Mani Gyenes a devenit lider al clasei Maraton

Mani-Gyenes-sosire-in-Uyuni-BoliviaCea de a șaptea etapă din Raliul Dakar i-a dus pe rideri de pe coasta Oceanului Pacific (Iquique – Chile) până la 3.700 m altitudine în Uyuni, Bolivia. Etapa a măsurat în total 717 km, iar la finalul ei Mani a devenit lider al clasei Maraton.

Duminică 11 ianuarie, după ziua de odihnă de sâmbătă, riderii au pornit în cea de a doua parte a Dakar-ului. Treziți în jurul orei locale 4 am, concurenții au plecat din bivuacul de la Iquique la 5 dimineața pentru a parcurge peste 390 de km până la startul probei speciale. Au trecut granița din Chile în Bolivia și ulterior au pronit, de la o altitudine de 3.500 m, pe speciala care a măsurat 321 km. De altfel, altitudine a fost cuvântul de ordine în această specială toată desfășurându-se la peste 3.000 de metri altitudine. Traseul a fost presărat cu numeroase treceri prin râuri și multe capcane la capitolul navigație. Din pricina ploii traseul a devenit noroios și alunecos către finalul specialei. Această etapă cu finiș în Uyuni este una maraton, ceea ce înseamnă că riderii trebuie să își pregătească singuri motocicletele pentru ziua următoare; nu este permis accesul echipelor de asistență tehnică.

 Mani Gyenes #49 Autonet Motorcycle Team:”Mi-a fost greu să îmi găsesc ritmul astăzi. A fost o zi foarte lungă și este prima dată când concurez atât de mulți km la o altitudine de peste 3.000 de metri. Luni revenim în Chile și sper să îmi măresc avansul pe care îl am la clasa Maraton.”

 După evoluția din speciala a șaptea riderul sătmărean a preluat conducerea la clasa Maraton (la această categorie nu este permisă schimbare motorului de-a lungul raliului, ceilalți rideri schimbându-l, în general, în ziua de odihnă) și se află pe locul 30 la general.

Pentru că și speciala de astăzi (Uyuni – Iquique 784 km) este una în care se va concura sute de km la peste 3.000 de metri altitudine, am vorbit cu Mihaela Beldie, medic sportiv și fost copilot în WRC, despre cum se comportă organismul la toate aceste schimbări.

 Mihaela Beldie: ”Luni va fi o etapă extrem de grea. Sunt deja multe zile de competiție în spate; pe lângă oboseala acumulată până în acest moment, lipsa de oxigen întâlnită la aceste altitudini este un factor de stres în plus. La o altitudine de 3.000 m volumul de aer conține cu aproximativ 30% mai puțin oxigen și sunt afectate toate funcțiile organismului. Respirația este îngreunată mult din cauza dioxidului de carbon acumulat din activitatea musculară, sistemul nervos are de suferit. Organismul are o capacitate incredibilă de adaptare și sunt convinsă că ei vor face față cu brio. 

Nu doar sportivii au de suferit, motoarele sunt private și ele de oxigen, iar asta va scadeă cu siguranță performanțele.
Le țin pumnii lui Mani și lui Marcel și le doresc să treacă cu bine și peste această etapă.”

 Dakar 2015 se va încheia sâmbătă, 17 ianuarie, la Buenos Aires, iar până atunci se va mai concura în încă cinci etape în afara celei de astăzi, luni 12 ianuarie.

 Clasament PS 7 – 321 km Moto:

1. Paolo Goncalves – 3h56min00sec
…………………………………………………..
34. Emanuel Gyenes – 4h19min22sec
……………………………………………..
98. Marcel Butuza – 7h23min29sec
…………………………………………….

 

Clasament general clasa Maraton după 7 din 13 PS:

1. Emanuel Gyenes – 29h29min47sec
2. Thomas Berglund – +5min03sec
3. Jurgen Van Den Goorbergh – +3h25min38sec
……………………………………………………………………….

 

Clasament general după 7 din 13 PS:

1. Joan Barreda Bort – 25h40min48sec
…………………………………………………..
30. Emanuel Gyenes –  +3h49min59sec
……………………………………………..
60. Marcel Butuza – +10h42sec55min
…………………………………………….

 

Sursa: manigyenes.ro

2 comentarii

  1. fun Răspunde

    Run Many, run! Mult succes tie, lui Marcel si celor care sunt cu voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.