Ultima actualizare: azi, 17:34
Locale

Statui uriașe ale faraonilor egipteni, expuse la Satu Mare

statui uriase, Muzeul Judetean (1)Două statui uriașe ale faraonului Ramses și soția acestuia, Nefertari, au fost amplasate astăzi în fața Muzeului Județean Satu Mare. Piesele egiptene sunt aduse de la muzeul din Szeged și timp de trei luni vor putea fi văzute cu ocazia unei expoziții egiptene.  

Expoziția dedicată Egiptului Antic va avea loc începând cu data de 10 februarie, în sala de expoziții temporare a Muzeului Județean Satu Mare. Potrivit unui reprezentant al muzeului, vor fi expuse piese originale și copii faimoase specifice perioadei faraonilor Egiptului Antic. Aceste piese sunt aduse de la muzeele din Szeged, Cluj și de la alte muzee din țară.

Pasionații de istorie antică vor avea ocazia să vadă o adevărată expoziție egipteană, dar până la deschiderea oficială a acesteia, pot admira cele două statui egiptene din fața muzeului, care sunt impresionante, au o înălțime de 8 m și cântăresc aproximativ o tonă. 

Redăm comunicatul Muzeului Județean Satu Mare:

Expoziţia Egiptul Faraonilor” va funcţiona la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare  şi la Castelul din Carei, dorindu-se a fi cel mai mare eveniment muzeistic sătmărean din anul 2015.

Expoziţia permite abordarea unor teme eterne ale culturii şi civilizaţiei umane (originea statului, originea birocraţiei, originea artei, originea iconografiei creştine etc.), a căror impact la public este asigurat de faptul că vor fi prezentate într-o altă viziune decât cea marxistă, sub care este în genere cunoscută din şcoală civilizaţia egipteană. Expoziţia se compune dintr-un material de recuzită de mare atractivitate, dar şi din numeroase piese originale ce sunt aduse de la numeroase  muzee din ţară, ce au fost aduse înainte de cel de-al doilea război mondial.

Din perspectiva locuitorilor judeţului Satu Mare, expoziţia are o importanţă deosebită,  deoarece permite expunerea pentru public a unor legături cu Egiptul, surprinse atât prin prisma unor artefacte (spada 1 de la Apa), cât şi în ce priveşte influenţele în organizarea socială a civilizaţiilor tell-urilor din Câmpia Tisei.

7 comentarii

  1. dan Răspunde

    se scrie szeged

  2. dany Răspunde

    in romaneste se scrie seghed

  3. Norick Răspunde

    Dar cum de nu din Oltenia au adus-o ?? 😀

  4. arheo Răspunde

    Gratulalok Nandy es Roby.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.