Liberalii au aprobat hotărârile prin care sunt înfiinţate comitetele executive judeţene şi ponderea membrilor de la nivelul acestora, fiind organisme de conducere din care fac parte de la 40 la 23 de persoane.
La nivelul organizației județene a PNL Satu Mare comitetul executiv județean va fi format din 23 de membri, la care se adaugă de drept parlamentarii partidului din județ. Formula după care a fost constituit CEX-ul a cuprins criterii ce au avut la bază rezultatele de la europarlamentarele din 2014, precum și numărul de aleși locali, numărul de primari, consilieri județeni. Astfel, la Satu Mare ponderea este: PNL – 9, PDL – 15.
”CEx-ul este noul for care va coordona activitatea curentă, saptămânală, a noului PNL. Deciziile importante se vor lua împreună și de acum înainte nu se pune problema ca unii să facă un pas în spate. Din contră, vom fi alături în toate proiectele. Am lucrat bine în campania electorală și așa va fi și de acum înainte. Oricare din foștii membri PNL cât și cei ai fostului PDL vor trebui să-i convingă și pe ceilalți colegi dacă vor susținere pe proiecte, altfel nu merge. Dacă mă întrebați, provocarea mai mare este reforma internă, ca să putem aduce în față nume proaspete la alegeri și în funcții publice. Noi, la vechiul PNL, am avut ocazia să refacem totul aproape de la început în anul 2014. Asta oferă și noului PNL o bază bună de construcție politică. CEx-ul se va supune deciziilor politice luate de BPJ cel care reunește cele două vechi birouri județene”, a declarat deputatul Romeo Nicoară.
Vechiul PNL are majoritate în 26 de comitete executive judeţene, în timp ce fostul PDL deţine majoritatea în alte 23 de comitete executive judeţene.
Astfel, vechiul PNL deţine majorităţi în Bacău, Hunedoara, Buzău, Călăraşi, Vâlcea, Constanţa, Galaţi, Ilfov, Bihor, Botoşani, Caraş-Severin, Iaşi, Olt, Giurgiu, Mehedinţi, Teleorman, Maramureş, Mureş, Vrancea, Gorj, Vaslui, Ialomiţa, organizaţiile Sectorul 3, Sectorul 5 şi Sectorul 6 din Capitală, precum şi organizaţia municipală Bucureşti.
La rândul său, fostul PDL deţine majorităţile în comitetele executive judeţene din Arad, Suceava, Alba, organizaţia pentru Diaspora, Dolj, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Dâmboviţa, Timiş, Prahova, Sălaj, Braşov, Argeş, Brăila, Cluj, Covasna, Harghita, Neamţ, Sibiu, Tulcea şi organizaţiile Sector 1, Sector 2 şi Sector 4 din Capitală.
Comitetul executiv județean organizează și conduce întreaga activitate internă a partidului la nivel județean, va urmări activitatea Consiliului Județean, a Prefecturii, a serviciilor deconcentrate și va adopta măsurile ce se impun ca reacție la măsurile acestora. Printre alte atribuții se află și coordonarea activităților de recrutare, selecție, stabilire și instruire a candidaților pentru alegerile locale și pentru funcțiile numite la nivel local. Tot CJEX va stabili strategia și va conduce activitatea din campaniile pentru alegerile locale și parlamentare și va propune suspendarea sau demiterea din funcții a unor membri de partid dar și sancționarea membrilor de partid cu funcții alese sau numite în interiorul partidului sau dobândite cu susținerea partidului.