Ultima actualizare: azi, 14:21
Totul despre sex

Mastectomia

mastectomiaO femeie poate percepe mastectomia ca pe o drama personala, motiv pentru care chirurgii incearca sa evite pe cat posibil sa recurga la ceva atat de drastic. Totusi acest lucru ar putea fi necesar daca nodulul este mare, situat chiar in spatele mamelonului sau daca mai multe zone ale sanului sunt atinse de celule canceroase – cele mai multe femei aleg cea mai buna cale spre vindecare, chiar daca acest lucru presupune o operatie majora. O operatie de reconstructie a sanului poate avea loc odata cu extirparea  sau la cateva luni sau ani dupa aceea. De obicei dupa o mastectomie este nevoie de 3-5 zile de spitalizare, iar rana este dureroasa si inflamata timp de cateva saptamani dupa aceea. Daca sunt inlaturate si glandele limfatice, acea parte a bratului se poate umfla. Simptomele pot fi atenuate prin fizioterapie, exercitii si cu bandaj de sustinere.

 

Cancerul mamar secundar

Pentru multe femei, tratamentul initialda rezultate, iar celulele canceroase dispar din organismul lor – uneori pentru totdeauna. Dar exista si femei mai putin norocoase, care la un moment dat – poate chiar dupa ani de zile – dezvolta o alta tumora. Daca aceasta apare in acelasi loc ca prima oara (la san sau pe peretele mamar), este un caz de recurenta locala.

Cancerul mamar secundar apare atunci cand celulele canceroase mamare se extind, de obicei prin sistemul limfatic, la alte parti ale corpului. Acest stadiu al bolii poarta numele de metastaza sau cancer secundar. Cancerul mamar se extinde de cele mai multe ori spre oase, ficat, plamani. In cazuri rare, poate ajunge la creier. Ajuns in stadiul de metastaza, cancerul nu mai poate fi vindecat, dat poate fi tinut sub control  timp de cativa ani, cu ajutorul chimioterapiei si al radioterapiei. Poate fi o veste devastatoare sa afli ca ai cancer secundar si multe femei bolnave marturisesc ca le este mai greu sa faca fata acestei vesti decat sa suporte efectele fizice ale tratamentului. Dar trebuie sa stiti ca exista oragnizatii de sprijin pentru femeile bolanve de cancer, unde pot primi informatii utile si sprijin afectiv. Chiar daca terapiile complementare nu pot trata boala in sine, iti pot asigura un minim sprijin fizic, psihologic si emotional.

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.