Ultima actualizare: ieri, 21:10
Naţionale

Noul Cod Rutier: Amenzile se măresc de 10 ori

noul cod rutierNoul Cod Rutier 2015 va intra în vigoare peste patru zile și va aduce cu sine multe schimbări, care îi va pune pe gânduri pe şoferii indisciplinaţi. Printre modificările adoptate se remarcă cea mai mare amendă, 9600 de lei, scaunul obligatoriu pentru copii, dar şi transformarea amenzilor neplătite de circulaţie în suspendarea permisului.

Şoferii vor fi sancţionaţi potrivit NOULUI COD RUTIER începând cu data de 6 februarie.

Cât este amenda pentru vorbit la telefon

Vorbitul la telefon în timpul condusului unui autovehicul sau nepurtarea centurii de siguranţă va atrage amendă de 1600 de lei, de 10 ori mai mult ca amenzile de până acum.

Noul cod rutier nu a lăsat nerezolvată nici problema necolectarii amenzilor. Şoferii care nu îşi vor plăti amenzile de circulaţie vor rămâne fără permis.

Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.

În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

Amendă maximă pentru viteză

În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani, însă amenda rămâne aceeaşi, potrivit proiectului citat. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, unde circulaţia se desfăşoară pe o singură bandă pe sens, ţinând seama de împrejurări şi de cât de intensă este circulaţia, administratorul drumului poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 10 kilometri pe oră pentru tramvaie şi de 30 kilometri pe oră pentru toate autovehiculele, dar numai cu avizul Poliţiei.

Cât se suspendă permisul pentru băut la volan

Potrivit NOULUI COD RUTIER, conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o îmbibaţie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge, este interzisă. În acest sens, conform proiectului de lege, “conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, care are o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile”.
În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani.

Conducerea pe contrasens pe autostradă

Noul Cod rutier sancţionează nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea pe contrasens pe autostradă, depăşirea unui autoturism cu mai mult de 60 kilometri pe oră a vitezei maxime admise şi conducerea unei maşini neînmatriculată cu amendă cuprinsă între 21 şi 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.

În cazul în care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplica amenzi între 51 şi 120 puncte şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, dacă accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar în cazul în care sunt persoane rănite, perioada de suspendare a permisului se dublează.

Potrivit NOULUI COD RUTIER, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Concret, Poliţia Rutieră întocmeşte dispoziţia de suspendare în termen de 5 zile de la expirarea termenului de plată a amenzii şi o comunică persoanei vizate. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie.

Probe biologice la locul accidentului

O altă modificare importantă a CODULUI RUTIER arată că în cazul unui accident, şoferul poate da probe biologice direct la faţa locului, în ambulanţă, în prezenţa unui poliţist, dar şi în unităţi de asistenţă medicală.

Acum, probele de sânge, în astfel de cazuri, se recoltează doar la IML. În plus, posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone, iar conducătorilor auto care au provocat un accident cu victime, pentru că nu au respectat regulile de circulaţie, li se poate anula permisul de conducere, chiar dacă nu au fost condamanaţi la închisoare, ci s-au ales doar cu o amendă. Noile legi în domeniul rutier clarifică şi regimul cetăţenilor străini. Cei care locuiesc de cel puţin şase luni în România pot solicita obţinerea unui permis de conducere şi îşi pot înmatricala maşinile pe teritoriul ţării noastre.

Sancţiuni aspre pentru pasageri

Riscă sancţiuni usturătoare pasagerii care se află pe locurile din spate şi nu poartă centura de siguranţă. Şoferii vor fi obligaţi să se asigure că aceştia vor purta centura.

Noile reglementări ale Codului Rutier ce vor intra în vigoare din 6 februarie vor face ordine şi disciplină în conduita atât a pasagerilor cât şi a şoferilor.

Printre principalele modificări ale NOULUI COD RUTIER se remarcă cele referitoare la transportul copiilor în maşină. Astfel, copiii sub 12 ani nu pot fi transportaţi pe scaunele din faţă, cu excepţia bebeluşilor care sunt transportaţi cu dispozitive speciale de acest fel. Copiii cu vârste de până la 3 ani nu mai pot fi transportaţi decât în scaune speciale.

“Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția autovehiculelor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiului, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față. În aceste situaţii, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul auto”, se specifică în Codul Rutier.

De asemenea, copiii cu o înălţime de cel puţin 135 de centimetri trebuie transportaşi în scaun. “Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.”, se arată în noul Cod Rutier.

Copiii cu o înălţime mai mare de 1,35 metri trebuie fixaţi cu centurile de siguranţă în scaunele din spate. “Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”, se arată în noul Cod Rutier.

Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare în scaun să fie omologate şi adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Nerespectarea acestor reguli introduse recent va fi sancţionată cu până la cinci puncte de amendă, adică aproximativ 450 de lei. Amenda maximă, de 9600 de lei, va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite

De asemenea, cu 9600 de lei vor fi sancţionaţi şi şoferii sunt implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Şoferii care se încumetă să treacă pe culoarea roţie a semaforului vor fi sancţionaţi cu amenzi de 4000 de lei.

26 comentarii

  1. xxl Răspunde

    Daca amenzile is asa de mari salariul cat va fi?

    • Unu' Răspunde

      Pui gresit problema din start!!

      Ideea nu e sa platesti de nebun, ci de a respecta regulile de circulatie !!!

      Centura nu trebuie purtata pentru a nu lua amenzi, di iti poate salva viata!!!!
      Restul de reguli sunt clare si vechi de zeci de ani!!!
      In ceea ce priveste ,vorbitul la telefon, eu le-as lua permisul cel putin 3 luni, celor care vorbesc la telefon in timp ce conduc!!!

  2. levente Răspunde

    Astai tara tuturor posibilitatilor.la noi ca la nimeni! Sa platesti tu o amenda minima de 1600 ron dintrun salar de 800-1000 ron.probabil cei care au votat noul cod rutier sa gandid la salariul lor de mii de euro!!! Poftit schimbare!

  3. Sunteti simpatici Răspunde

    Amenda minima va fi de 1600 lei si salariul minim 820 lei , in concluzie daca nu port centura va trebuii sa nu mananc si sa nu imi platesc utilitatile doua luni ca sa imi pot achita amenda ! Eu propun ca pedeapsa minima pentru orice abatere in traficul rutier sa fie pedepsita cu inchisoare si amenda de 10000 euro !

    • eu Răspunde

      Foarte bine, poarta-ti centura atunci!

      • boxos Răspunde

        nu esti cumva tu(eu)perfectiunea intruchipata?foarte sigur esti pe tine,presupun ca nu ai incalcat legea niciodata…omul care nu circula (nu traiaste)nu greseste…sunt convins ca foarte palpitant e viata ta ,nu te invidiez!!!

  4. satmarean Răspunde

    Da’ pietonii? Da’ biciclistii? Da’ carutele? Motoretele, atv-urile, masinile cu volan pe dreapta inmatriculate? Ca sunt si ei implicati in traficul rutier. Si uneori mai periculosi decat un conducator auto care nu are centura legata…

    • Zyklon_B Răspunde

      ce legatura au masinile cu volan pe dreapta ?nu au semnalizari?nu au faruri ? tu daca-ti duci si inmatriculezi masina in Irlanda , ai impresia ca te vor spanzura ?

      stai linistit , tarani la volan gasesti oriunde…cei mai periculosi sun posesorii/comunisti/pensionari de Logan.

  5. geng Monica Răspunde

    Un politist imi spunea ca nici el nu este de acord cu limita de viteza deoarece noi avem sate dupa sate si urmate tot de sate nu avem autobenzi, concluzia (legea ar trebui aplicata doar dupa deschiderea autobenzilor)

  6. toma Răspunde

    Au uitat sa precizeze ca nu se aplica clasei politice, interlopilor si altor categorii de smecheri.

  7. politist adjectiv Răspunde

    Stimate organe/stimati conducatori, noi cei multi si prosti ce circula pe sosele construite in anii 60-70 va intrebam ce faceti cu banii din rovigneta/accize pe carburant si nu construiti autostrazi in schimb faceti orice sa aplicati amenzi astronomice in conditiilșe in care salariul este cel care este.Sa va ia dracu odata asta dupa ce va ia DNA-ul sau DIICOT-ul sau DGA-ul.

  8. Albert Rózsa Răspunde

    1600 ron pénzbüntetés egy bekötetlen biztonsági övért? Ez kiveri a biztositékot! Maximum 100 ron, de egy ilyen szegény országban még ez is sok! Különben a használatban levő biztonsági övek alkalmatlanok arra, hogy 50 km felett biztonságot nyujtsanak. Figyeljék meg, hogy a drasztikus büntetések daccára sem fog csökkenni nálunk a közlekedési balesetek száma! Akit elkapnak részegen vezetni, attól vegyék el végleg a hajtásit, a drogosoktól szintén, mivel az ilyen vezetők nem változnak meg a jövőben sem és veszélyesek a közlekedésbiztonságra, valahányszor a kormányhoz ülnek!

    • n-am nimic cu nime' Răspunde

      prietenie cu neamu’ lui Albert Rózsa!
      dar….Fratie!!! Te afli in Romania iar aici Singura limba oficiala e limba ROMANA ! Nu de alta, zic , dar Provoci si…. s-ar putea sa capeti ce cauti
      P.S.
      si inca ceva…. Prietene !!!
      Grija Mare !!!
      S-ar putea ca localitatea in care Dvs. locuiti sa se scrie nagykaroly dar se citeste CAREI !!!
      Grija Mare !!!

      • cineva Răspunde

        Griaja mare, s-ar putea sa te trezesti de unde ai venit, din Moldova. Sarma imputita!!!!

        • Neica Nime' Răspunde

          se scrie si se citeste Grija nu griaja
          eventual – daca nu Intelegi _eu am vorbit Frumos si cu Respect – se poate scrie si asa :
          GRIJANIA Ma-tii de Jigodie
          Sa-ti iau natia-n Pwla !!!!
          Si…
          don’t worry
          o sa favem cunostinta pt ca vad ca asta iti doresti

      • boxos Răspunde

        tu esti singurul care provoaca”prietene”!!!din cauza unor prosti ca tine exista conflicte intre etnii…bine ca majortatea romanilor nu ti se aseamana!!!
        e usor sa faci pe viteazul din spatele monitorului ,mi-ar placea sa te vad cat esti de tare in p-la fiind fata in fata cu un barbat adevarat!!!

  9. Erika Szász-Csatlós Răspunde

    oare ce se va intampla cu tigani cu carutele noaptea fara nici o lumina plus rupti de beti cu pietoni care trec ca boii la locuri nepermis si cu alti care creaza pericole

  10. n-am nimic cu nime' Răspunde

    prietenie cu neamu’ lui Albert Rózsa!
    dar….Fratie!!! Te afli in Romania iar aici Singura limba oficiala e limba ROMANA ! Nu de alta, zic , dar Provoci si…. s-ar putea sa capeti ce cauti

    • Neica Nime' Răspunde

      se scrie si se citeste Grija nu griaja
      eventual – daca nu Intelegi _eu am vorbit Frumos si cu Respect – se poate scrie si asa :
      GRIJANIA Ma-tii de Jigodie
      Sa-ti iau natia-n Pwla !!!!
      Si…
      don’t worry
      o sa favem cunostinta pt ca vad ca asta iti doresti

  11. n-am nimic cu nime' Răspunde

    si inca ceva…. Prietene !!!
    Grija Mare !!!
    S-ar putea ca localitatea in care Dvs. locuiti sa se scrie nagykaroly dar se citeste CAREI !!!
    Grija Mare !!!

  12. Jozsef Ferencz Irsik Friczi Răspunde

    EKORA BUNTETESEK EGY OLYAN ORSZAGBAN AHOL A SZEMELYAUTOK TOBSEGE 500-2000 EURO KOZOT MOZOG A KERESETI LEHETOSEGEK MIAT ,UGYAN OJAN ERTEKU BUNTETESK ,ERDEKES AZ EMBEREK TOBBSEGE EL FOGJA ADNI AZ AUTOJAT ES KI FIZETI A BUNTETESET VAGY LEULI.

  13. Pusztito Szabi Lenard Răspunde

    Problema este ca numai pentru noi au schimbat legea dar pentru Domni politisti dece nu se refera nimeni ei dece nu folosesc cinturile si dece vorbesc la telefon?Pentru ei nu exista lege?

  14. Amendaonline Răspunde

    Soferii penalizati in trafic au acum ocazia sa faca plata amenzii de circulatie online, aceasta reprezentand o varianta mult mai rapida, mai sigura si mai usoara de a-si achita debitele catre stat. Nu trebuie decat sa completeze un formular, sa faca plata cu ajutorul cardului bancar si in 5 minute au confirmarea de plata pe email. E rapid, simplu, eficient si, mai ales, gratuit, site-ul fiind autorizat sa incaseze amenzile de circulatie in numele Directiei de Taxe si Impozite Locale. Mai multe informatii aici https://www.amenda-online.ro/de-ce-sa-faci-plata-amenzii-de-circulatie-online.php

  15. Costache Constantin Răspunde

    Dar oare ce se va intampla cu romani care fac acelas lucru?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.