Primarii celor mai mari şi bogate comune din judeţ l-au asaltat cu întrebări astăzi pe secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Gyorgy Attila, ei fiind revoltaţi pe faptul că Guvernul a schimbat legea bugetelor locale.
Secretarul de stat a dorit să se întâlnească cu reprezentanţii administraţiei locale pentru a afla de la ei ce modificări propun, iniţiativa fiind salutată atât de prefectul Eugeniu Avram cât şi de preşedintele CJ, Adrian Ştef.
Rând pe rând, după expunerea făcută de secretarul de sat, primarii au luat cuvântul şi şi-au spus părerile.
Cei mai critici au fost primarul din Turţ, Ioan Ciupac, comună care rămâne fără fonduri de salarii dar şi fără fonduri pentru investiţii, precum şi primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop. Aceștia sunt revoltați de faptul că nu au primit nicio sumă suplimentară, față de cheltuielile de funcționare ce le-au primit toate primăriile.
“Noi nu existăm. Pe acea anexă nici măcar nu figurează comunele noastre. Ne-aţi radiat de pe anexă! Acum veniţi să ne întrebaţi cum ar trebui împărţiţi banii? De ce nu ne-aţi întrebat înainte? De ce nu aţi făcut o simulare? Ne cereţi acum să completăm formulare, să vă găsim soluţii. Vă rog să duceţi un mesaj al nostru, că această lege produce o discriminare absolută între cetăţenii comunelor noastre, care nici măcar nu există pe anexă şi cetăţenii celorlalte comune. Oare cu ce am greșit? Pe lângă discriminare fățișă, vădit, clară, este şi o clară politică de centralizare a bugetului nici măcar nu mai avem speranţa să primim o minimă susţinere de la Consiliul Judeţean, ci totul vine de la Bucureşti, de fapt sunt banii comunității, ai noștri care se distribuie sub o formă discriminatorie sau birocratizată excesiv“, a spus Dumitru Pop.
Edilul comunei Odoreu a amintit că a trimis un memoriu Guvernului şi Ministerelor dar nu a primit niciun răspuns.
El i-a atras atenția secretarului de stat că Ministerul Finanţelor a blocat practic comunele ce au în derulare proiecte europene, deoarece au rămas fără banii de cofinanţare.
“Dacă nu avem bani pentru salarii cofinanţările le vom avea? Oare vrea România să atragă fonduri europene? În felul acesta, spus clar, pe un primar conştiincios, pe care îl apucă plânsul când ştie că trebuie să-şi facă bugetul şi nu reuşeşte să-l facă, va pleca acasă“, a adăugat Dumitru Pop.
Mai mulţi edili i-au transmis secretarului de stat că legea veche era mult mai bună şi nu înţelege de ce au centralizat proiectele care vizează dezvoltarea comunelor.
Secretarul de stat şi-a notat câteva din propunerilor edililor din Satu Mare. Acestea vor fi discutate la Bucureşti, alături de alte propuneri venite din alte judeţe, pentru a se găsi o formulă unică de distribuire a fondurilor.