Planul operaţional de intervenţie în caz de accident de aviaţie civilă a fost prezentat astăzi în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare. În acest an, planul va fi pus în aplicare printr-un exercițiu cu forțele specializate, în teren.
Potrivit vicepreședintelui CJSU, inspectorul șef al ISU Someș Satu Mare, Dan Gheorghe, planul asigură baza pentru un răspuns coordonat al tuturor componentelor sistemului județean de management al situațiilor de urgență, evaluarea informațiilor și analiza situației inițiale. De asemenea, stabilește variantele optime pentru prevenție și de alarmare a instituțiilor și serviciilor publice descentralizate în scopul minimizării impactului asupra persoanelor afectate de evenimentul aviatic, precum și a mediului.
Mai mult, acesta a precizat că este necesară antrenarea în acest domeniu, deoarece fluxul de avioane care traversează județul Satu Mare este de 500 aeronave pe zi iar oricând se poate întâmpla o nenorocire. În acest sens, vicepreședintele CJSU a anunțat că anul acesta planul va fi pus în aplicare printr-un nou exercițiu în caz de urgență la prăbușirea unui avion.
Planul conține date cu privire la forțele de intervenție, a unităților care pot participa la acțiunile de căutare, salvare, harta cu dispunerea unităților de intervenție, situația cu principalele unități hoteliere care pot asigura cazarea temporară, situația cu organizarea și dotarea serviciului de ambulanță județean, structuri care pot acorda ajutor medical în caz de urgență și voluntari cu atribuții în acest caz de urgență.
În cazul în care nu se cunoaște locul prăbușirii unei aeronave, coordonarea și responsabilitatea până la localizarea aeronavei o are Centrul de coordonare – ROMATSA, care va dispune măsuri de declanșare a căutării cu unități operative ale Ministerului Afacerilor Interne. După stabilirea locului prăbușirii, ROMATSA va coordona forțele de intervenție din Satu Mare la locul prăbușirii, urmând a pune în aplicare activitățile de salvare.