Activitatea Serviciului Public de Asistență Socială Satu Mare (SPAS) desfășurată pe parcursul anului 2014 a fost prezentată astăzi în cadrul unei conferințe de presă susţinută de către directorul instituției, Doina Văsuț, în prezența primarului Dorel Coica, a viceprimarilor Marcela Papici și Radu Roca precum și a reprezentanților ONG-urilor sătmărene.
Potrivit directorului SPAS, Doina Văsuț, cele mai importante realizări în anul 2014 au fost angajarea de personal în creșe și câștigarea unui proiect care are în vedere înființarea în Satu Mare a unui centru de zi pentru femeile agresate. De asemenea, aceasta a mai amintit și de inaugurarea creșei ”Mica Sirenă”, precum și implementarea a două proiecte la nivelul municipiului Satu Mare în parteneriat cu Asociația Stea, pentru tinerii și copiii străzii, proiecte care vor aduce o dezvoltare a serviciilor sociale în acest domeniu.
Conform bilanțului, în anul 2014 beneficiile sociale acordate de SPAS au constat în: alocații pentru susținerea familiei în număr de 124, acordarea ajutorului social pentru 84 de familii, aproape 700 de indemnizații pentru persoanele cu handicap grav, ajutor pentru încălzirea locuinței, fiind 166 beneficiari pentru gaze naturale, 34 pentru lemne și 113 pentru energie electrică. În anul precedent, 6.269 de persoane au beneficiat de produse alimentare din fonduri comunitare și 341 de copii au beneficiat de lapte praf iar 60 de persoane adulte fără adăpost au fost cazate în Centrul de Urgență pentru Adulți Satu Mare.
La finalul prezentării bilanțului, viceprimarul Marcela Papici a declarat că o îngrijorează raportul SPAS-ului mai ales la capitolul buget, menționând că “încotro mergem dacă am ajuns să cheltuim 3 milioane de euro pe un municipiu pentru servicii sociale și este îngrijorător faptul că ritmul numărului de persoane care au nevoie de asistență socială crește iar pentru asta suntem responsabili noi toți, unii în mai mare măsură, alții în mai mică măsură”.
La rândul său, primarul Dorel Coica, a declarat că este un buget mare dar asistența socială trebuie susținută în continuare. Mai mult, acesta a anunțat că de anul viitor va implementa proiectul cartierului social iar centrul de noapte pentru persoanele fără adăpost își va găsi altă locație.
”Dorim să mutăm acel centru de noapte într-o altă locație făcută de la început, cu circuite, cu posibilități de cazare. Și trebuie să găsim variante optime pentru ca să nu mai avem acei oameni ai străzii pe sub poduri și peste tot”, a spus Dorel Coica.
Pentru anul 2015 SPAS- ul are următoarele obiective:
– Centru rezidențial pentru persoanele vârstnice.
– Dezvoltarea echipei mobile pentru furnizarea de servicii în stradă, în mediul de viață a persoanelor aflate în dificultate.
– Dezvoltarea de parteneriate cu alte ONG-uri pentru acordarea de servicii sociale.
– Implementarea proiectului ”Centrul de servicii integrate pentru victimele violenței domestice”.