Ultima actualizare: azi, 21:54
Locale

Kereskenyi Gabor: Profesionalizarea administraţiei publice locale

Kereskenyi GaborDecizia Comisiei de Cod Electoral ca şefii de consilii judeţene să fie aleşi indirect, din rândul consilierilor, va reașeza pe principii solide administrațiile județene și va duce la profesionalizarea administrației publice locale.

Alegerea președinților de consilii județene prin vot direct a îndepărtat, în mod paradoxal, electoratul de administrația publică locală. Sub pretextul ”eu sunt ales de popor”, mulţi dintre președinții de Consilii Județene au devenit aroganți și superficiali.

Contestatarii spun că alianţele politice vor deveni mai puternice decât voinţa oamenilor, exprimată la nivel local, prin vot direct.
În varianta actuală, doar teoretic putem vorbi despre vot uninominal, pentru că, practic, oamenii aleg în funcţie de apartenenţa politică a candidaţilor. De regulă, câştigă candidatul partidului care câştigă alegerile pentru Consiliul Judeţean. Teoretic, fiind vorba despre un vot direct, se asigură stabilitatea pe funcţie a preşedintelui Consiliului pe întreg mandatul. 
Majoritatea actualilor președinți au fost aleși însă cu susținerea unei alianțe electorale aflate pe val în 2012. Practic, electoratul a votat și atunci candidatul unei alianțe și mai puțin un nume, o personalitate. Oricum în România alianțele nu au viață îndelungată, aşa am ajuns în situația ca un președinte de Consiliu Județean să fie susținut de 4-5 consilieri județeni. 
Electoratul vrea să fie cât mai apropiat de ”ales”, să-l poată trage de mânecă atunci când greșește. Dar ce instrumente are acum omul de rând, dacă nici măcar consilierii județeni nu-l pot trage la răspundere?
Dacă, însă, preşedintele ştie că poate fi oricând revocat, prin votul consilierilor, se va gândi de două ori înainte de a comite abuzuri. 
În actuala formulă, se încurajează acțiunile superificiale, de imagine, neglijându-se proiectele serioase, de lungă durată.  Mulţi președinţi deja sacrifică dezvoltarea şi interesele reale a județului pe care îl conduc, preferând să devină panglicari.

Cetăţenii vor la conducerea consiliilor județene și primăriilor oameni care să facă administrație  și nu politicieni care să umble toată ziua după voturi.  Practic, acum facem un pas important către profesionalizarea şi chiar pentru depolitizarea administrației județene. 

Kereskenyi Gabor

Deputat UDMR Satu Mare

5 comentarii

  1. trahanache Răspunde

    cata ipocrizie!!!!!!
    paiu la CAREI isi bat joc de romani si le mai si umbla gura????
    ce ar fi udmr carei fara banii careienilor??? consiliera venig are sotul angajat la administratia din parc castel, consilierul brem o are pe nevasta la sala de nunti unde primaria face protocoale, apaserv face masterplan cu firma consilierului csizmadia, consilierul udmr adrian roman face contabilitate la firma de scaune a primarului,etc….

  2. keres kenyer Răspunde

    Doamne, ce tâmpenii poate să debiteze acest Kereskenyi! Păi nu așa se ucide democrația? In loc de vot, sforărie politică?
    Restrângerea votului de la 330.000 de votanți, la 33, este un semn de democrație?

  3. dreptu Răspunde

    Normal, politicienii care se tem de popor, se vor ascunde mereu pe o listă! Așa nu vom avea președinte de Consiliu Județean, ci o marionetă la cheremul unor mediocri, ca acest kereskeni!

  4. gaborel Răspunde

    Adică ideea Favorului este aceea că alegătorii sunt niște idioți, care habar nu au ce aleg, în vreme ce câteva zeci de inși vor alege profesioniștii!
    Geniala părere!
    In orice țară din Vest, un astfel de politician și-ar da instantaneu demisia, dacă ar face asemenea declarații jignitoare.
    E drept, acolo politicienii au onoare și responsabilitate!

  5. Baba Novac Răspunde

    AR FI MULT MAI BINE VOTUL INDIRECT CA VEDETI CE SE INTAMPLA IN TARA ROMANEASCA: LA NOI AJUNSESE LA COMANDA UN INTELECTUAL CU 3 FACULTATI (EDUCATIE, FIZICA SI SPORT) DAR SI RESTUL PRESEDINTILOR IS SIMPLI PUSCARIABILI…
    DECI: CIOCU-MIC POSTACILOR DE-AL LUI STEFANICA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.