Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Patru sute de tineri, instruiți în antreprenoriat la Negrești Oaș. 25.000 euro/afacere

start-up Negresti Oas, Aurelia Fedorca (10)Sute de tineri vor beneficia de cursuri de formare profesională în domeniul antreprenoriatului și a realizării planurilor de afaceri printr-un proiect lansat astăzi de către Primăria Negrești Oaș. Proiectul este intitulat ”Dezvoltarea competențelor antreprenoriale în regiunile Vest și Nord- Vest” și le oferă tinerilor șansa de a-și iniția o afacere primind și sprijin financiar în valoare de 25.000 de euro.

La eveniment au participat primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, prefectul județului Satu Mare, Eugeniu Avram, primarul orașului Seini, Gabriela Florica Tulbure, managerul de proiect, Niculina Keresztszegi, alături de peste 100 de persoane, majoritatea tineri, care și-au arătat interesul față de această oportunitate.

Primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, i-a îndemnat pe tineri să fie receptivi la oportunităţile care li se deschid odată cu derularea proiectului.

 “Aceste proiecte urmăresc calificarea şi recalificarea pe piaţa muncii care este schimbătoare. Este un proiect atractiv, de aceea am şi insistat ca autoritatea locală negreşteană să fie implicată. Zona noastră are un spirit antreprenorial mai dezvoltat, şi mulţi doresc să-şi facă propria afacere în loc să meargă să muncească într-o instituţie. Proiectul se va desfăşura într-o perioadă foarte condensată, iar eu am încredere că cei ce-şi vor deschide o afacere prin intermediul acestui proiect nu o vor menţine doar şase luni, aşa cum este prevăzut, ci o vor menţine şi peste zece ani! Este o mare provocare pentru tinerii din Negreşti-Oaş care au ocazia să-şi demonstreze şi să-şi dezvolte abilităţile. Mi-ar părea foarte rău să constat că din acest proiect nu se nasc idei de afaceri valoroase, de aceea vă încurajez să nu pierdeţi şansa de a fi susţinuţi”, a declarat doamna Aurelia Fedorca.

 La rândul său, prefectul Eugeniu Avram a precizat că implementarea acestui proiect va avea un impact în economia regională.

”Fiecare proiect cu finațare europeană este un real câștig pentru județul nostru, mai ales prin faptul că are ca obiectiv susținerea unei dezvoltări sustenabile a mediului de afaceri în regiunile de Vest și Nord-Vest prin dezvoltarea spiritului antreprenorial în primul rând a tinerilor și dezvoltarea de noi firme. Este evident că implementarea acestui proiect va avea efecte benefice pe termen lung asupra economiei regionale”, a afirmat prefectul Eugeniu Avram.

În cadrul proiectului, 400 de tineri cu vârsta peste 18 ani, din regiunile Nord-Vest și Vest, vor beneficia de cursuri de formare profesională în domeniul antreprenoriatului, acreditate ANC, și de cursuri privind realizarea planurilor de afaceri.

start-up Negresti Oas, Aurelia Fedorca (16)

Managerul de proiect, Niculina Keresztszegi, a declarat că doritorii au la dispoziție o lună de zile să se înscrie pentru a putea beneficia de o finanțare de până la 25.000 de euro.

“Înscrierea la cursuri este prevăzută pentru perioada 12 martie– 12 aprilie, iar după finalizarea cursurilor tinerii se vor putea înscrie într-un concurs de selecție a planurilor de afaceri. Astfel, 40 dintre tinerii care se vor înscrie în concurs vor beneficia de o finanțare de maxim 25.000 de euro, având obligația să creeze minim două locuri de muncă fiecare, pe care să le mențină minim şase luni de la finalizarea implementării proiectului “,  a declarat Niculina Keresztszegi.

Planurile de afaceri selectate spre finanțare vor fi realizate în următoarele domenii: turism şi ecoturism, textile şi pielărie, lemn şi mobilă, industrii creative, industria auto şi component, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, procesarea alimentelor şi a băuturilor, sănătate şi produse farmaceutice, energie şi management de mediu, bioeconomie (agricultură, silvicultură, pescuit și acvacultură), biofarmaceutică şi biotehnologii.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – ”Romania Start-up”, Axa prioritară 3: Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor, Domeniul major de intervenţie 3.1: Promovarea culturii antreprenoriale, se desfășoară pe o perioadă de 10 luni, februarie 2015 – decembrie 2015, și are un buget în valoare de 6.379.814 ron.

Un comentariu

  1. Andreutza Răspunde

    nu mi-e rusine nici cu gramatica voastra… tinerii/tineriii/tineriiiiiii fiecare site cu analfabetii lui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.