Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Start pentru protejarea ”Dumbrăvencei” la Satu Mare

images (9)Conducerea Agenției de Protecție a Mediului Satu Mare a a lansat astăzi proiectul intitulat ”Protejarea dumbrăvencei în Bazinul Carpatin”, proiect finanțat de Uniunea Europeană și care își propune protejarea speciei de pasăre pe cale de dispariție ”Dumbrăveanca” atât în România cât și în Ungaria.

În cadrul conferinței de lansare, președinta APM, Elisabeta Bekessy, împreună cu echipa de proiect formată din: coordonator, Culda Adriana, asistent Bărbos Laurențiu și contabil, Pop Monica, au precizat că acest proiect are ca scop întărirea populației de dumbrăveancă în Bazinul Carpatic și asigurarea conservării favorabile pe termen lung a acestor populații. De asemenea, și creșterea până la finele anului 2019 a populației de dumbrăveancă cu 20% în ariile de protecție specială avifaunistică (SPA) din ambele țări.

Obiectivele proiectului sunt următoarele:

 – Crearea locurilor de cuibărit adecvate în Ungaria și România

 – Recondiționarea și îmbunătățirea locurilor de hrănire

 – Reducerea mortalității speciei

 – Asigurarea conservării speciei pe termen lung în cadrul programului „Farmers for Roller”

 – Promovarea și popularizarea practicilor de gospodărire a terenurilor prietenoase dumbrăvencii în siturile Natura 2000

 – Sensibilizarea comunității priviind importanța protejării speciei și schimbarea de atitudine

Valoarea proiectului este de 5.046.097 euro din care  finanțare UE de 3.784.572 Euro,  pentru APM Satu Mare: 611.683 Euro din care finanțare UE: 328.683 Euro

Dumbrăveanca are talia unei stăncuțe (lungime: 30-32 cm), cu anvergura aripii de 66-73 cm. Capul, gâtul și partea inferioară sunt albastru turcoaz iar spatele castaniu. În zbor devin vizibile părțile externe ale aripilor, care sunt albastre, cu o regiune violetă în zona umerilor și remigele, care sunt negre.

Tot astăzi, Elisabeta Bekessy a mai anunțat că săptămâna viitoare va lansa cel de-al doilea poiect care are în vedere conservarea a două specii de importanță comunitară, popândăul și hârciogul. Ambele proiecte au fost câștigate de către APM Satu Mare în anul 2015 și sunt finanțate din fonduri europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.